Keczup z cukinii zna każdy. To przepis, który od lat jest lubiany i chętnie przygotowywany w wielu domach. Jednak o musztardzie z cukinii z pewnością mało kto słyszał. A o dziwo jest jeszcze lepsza niż keczup! Jak zrobić musztardę z cukinii? Podpowiadamy.
Zobacz wideo Surowy makaron z cukinii z pesto pietruszkowym
Musztarda z cukinii - przepis. Gotowce ze sklepu pójdą w odstawkę
Przygotowanie musztardy z cukinii wymaga trochę czasu, ale warto poświęcić każdą minutę. Lista składników nie jest długa, a czynności, które musimy wykonać, są proste, więc warto zakasać rękawy i brać się do pracy. Sprawdziliśmy i doskonale wiemy, że warto zrobić od razu kilka porcji. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki:
- 1 kg cukinii,
- 1 cebula,
- 5-6 ząbków czosnku,
- 60 ml octu winnego,
- 40 g ziaren białej gorczycy,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżka cukru,
- 1 płaska łyżka soli,
- odrobina pieprzu do smaku,
- olej,
- cukier i sól do doprawienia.
Musztarda z cukinii jest obłędna. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Ziarna gorczycy zalewamy octem i odstawiamy na noc do lodówki.
- Cukinię obieramy ze skórki i ścieramy na tarce, a następnie solimy i dokładnie mieszamy. Również odstawiamy do lodówki na całą noc.
- Kolejnego dnia cebulę oraz czosnek siekamy. Warzywa smażymy na rozgrzanym oleju. Gdy się zeszklą, dodajemy odcedzoną gorczycę i podgrzewamy całość jeszcze przez chwilę.
- Cukinię odsączamy z wody, a następnie dodajemy ją do garnka razem z octem z moczenia gorczycy. Dodajemy też kurkumę oraz doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Wszystko blendujemy i wkładamy do słoików. Pasteryzujemy w wybrany przez siebie sposób.