Musztarda z tego warzywa staje się totalnym hitem. Wszyscy robili z niego keczup, a nikt nie wpadł na to

Musztarda to świetny dodatek do mięs i warzyw. Doskonale sprawdza się jako składnik marynaty, ale też jako dodatek, który podkręca smak przygotowanych już produktów. W sklepach jest do wyboru wiele musztard, jednak taką można zrobić wyłącznie w domu. Oto przepis, który należy zapisać w przepiśniku tuż obok przepisu na domowy keczup.

Keczup z cukinii zna każdy. To przepis, który od lat jest lubiany i chętnie przygotowywany w wielu domach. Jednak o musztardzie z cukinii z pewnością mało kto słyszał. A o dziwo jest jeszcze lepsza niż keczup! Jak zrobić musztardę z cukinii? Podpowiadamy. 

Zobacz wideo Surowy makaron z cukinii z pesto pietruszkowym

Musztarda z cukinii - przepis. Gotowce ze sklepu pójdą w odstawkę 

Przygotowanie musztardy z cukinii wymaga trochę czasu, ale warto poświęcić każdą minutę. Lista składników nie jest długa, a czynności, które musimy wykonać, są proste, więc warto zakasać rękawy i brać się do pracy. Sprawdziliśmy i doskonale wiemy, że warto zrobić od razu kilka porcji. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Składniki: 

  • 1 kg cukinii, 
  • 1 cebula, 
  • 5-6 ząbków czosnku,  
  • 60 ml octu winnego, 
  • 40 g ziaren białej gorczycy, 
  • 1 łyżeczka kurkumy, 
  • 1 łyżka cukru, 
  • 1 płaska łyżka soli, 
  • odrobina pieprzu do smaku, 
  • olej, 
  • cukier i sól do doprawienia. 

Musztarda z cukinii jest obłędna. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Ziarna gorczycy zalewamy octem i odstawiamy na noc do lodówki. 
  2. Cukinię obieramy ze skórki i ścieramy na tarce, a następnie solimy i dokładnie mieszamy. Również odstawiamy do lodówki na całą noc.  
  3. Kolejnego dnia cebulę oraz czosnek siekamy. Warzywa smażymy na rozgrzanym oleju. Gdy się zeszklą, dodajemy odcedzoną gorczycę i podgrzewamy całość jeszcze przez chwilę. 
  4. Cukinię odsączamy z wody, a następnie dodajemy ją do garnka razem z octem z moczenia gorczycy. Dodajemy też kurkumę oraz doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Wszystko blendujemy i wkładamy do słoików. Pasteryzujemy w wybrany przez siebie sposób.  
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.