-
Haps
-
Jak przygotować
- Zupa z dyni Ewy Wachowicz. Wpuście jesień do swoich domów, a nie pożałujecie. Pyszna i aromatyczna
Zupa z dyni Ewy Wachowicz. Wpuście jesień do swoich domów, a nie pożałujecie. Pyszna i aromatyczna
Zupa z dyni to prawdziwy smak jesieni. W tym roku nie może zabraknąć jej na twoim stole. Przygotowanie jest naprawdę proste, a z przepisem Ewy Wachowicz zawsze smakuje doskonale.
Zupa dyniowa zaskoczy nawet największych niejadków. Ma piękny pomarańczowy kolor, a z idealnie dobranymi dodatkami potrafi smakować obłędnie. Oto przepis na obłędny, rozgrzewający i aromatyczny obiad dla całej rodziny.
Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)
Zupa z dyni - przepis Ewy Wachowicz. Idealna na chłodne jesienne dni
Zupa krem z dyni jest nadzwyczaj rozgrzewającą i sycącą zupą. Na chłodne jesienne dni jest wręcz zbawieniem. Ma też właściwości zdrowotne, dzięki czemu jedząc ją, możemy zapobiec przeziębieniu. Jak zrobić zupę dyniową? Oto przepis Ewy Wachowicz. Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki:
- 1 kg dyni,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 1 łyżka masła,
- 1 szklanka śmietany,
- 3 szklanki wywaru warzywnego,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
- sól,
- pieprz.
Przepis na zupę dyniową od Ewy Wachowicz. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Dynię umyj, obierz, a następnie pokrój na ćwiartki i wyrzuć pestki. Wrzuć do garnka i dolej do niej bulion warzywny.
- Cebulkę obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju.
- Gdy cebulka nabierze złotego koloru, dodaj do niej posiekany na drobno czosnek i podsmaż. Całość dodaj do garnka z dynią i bulionem. Składniki wymieszaj.
- Gotuj warzywa przez pół godziny, mieszając, by dynia nie przywarła do dna.
- Po tym czasie zdejmij zupę z ognia, odstaw do lekkiego przestygnięcia i zmiksuj blenderem. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, która nada aromatu i podbije smak dyni.
- Dodaj śmietanę. Wcześniej warto ją zahartować zupą.
- Podawaj na ciepło, posypując chrupiącymi pestkami z dyni lub grzankami. Dodatkowo możesz przyzdobić talerz kilkoma kroplami oleju z pestek dyni lub oliwą.