Grzaniec to pyszna, ale niejedyna opcja na wieczorny chillout. Rozgrzewający drink można zrobić także na bazie wódki lub musującego wina. Podaje się go na zimno, ale korzenne aromaty doskonale radzą sobie z rozgrzaniem organizmu. Sprawdźcie, jak zrobić zimowy drink z granatem.
Składniki (na 1 drink):
Dodatkowo:
Do shakera do drinków lub do dokładnie umytego i wyparzonego słoika wlewamy wódkę, sok z granatu, sok z limonki oraz z grejpfruta. Potrząsamy przez minutę, aby składniki dobrze się wymieszały. Przelewamy do kieliszka na wino lub do szampana, dodajemy kostki lodu, a następnie dopełniamy drink winem musującym. Podajemy z plastrem grejpfruta, ziarenkami granatu oraz gałązką rozmarynu w cukrze.
Doskonałym dodatkiem do zimowych drinków są gałązki rozmarynu w cukrze. Wspaniale imitują oszronione iglaki. Można je przygotować własnoręcznie - to nie jest trudne. Będą doskonale wyglądać (oraz cudownie pachnieć) także w towarzystwie napojów bezalkoholowoych, pierniczków czy zimowych ciast.
Do zrobienia gałązek rozmarynu w cukrze będziemy potrzebować:
Na stole rozkładamy papier do pieczenia, do miseczki wsypujemy cukier puder. Gałązki rozmarynu płuczemy pod bieżącą wodą, nadal mokre zanurzamy w cukrze. Następnie rozkładamy je na papierze do pieczenia i zostawiamy w temperaturze pokojowej. Po godzinie są gotowe. Takie gałązki najlepiej wykonać maksymalnie dzień przed serwowaniem.