Macie ochotę na coś innego niż tradycyjny grzaniec? Sprawdźcie przepis na genialny napój z granatem

Macie ochotę na pyszny zimowy drink, ale tradycyjne grzańce już się wam znudziły? Sprawdźcie, jak zrobić rewelacyjny napój z dodatkiem granatu. Pyszny, rozgrzewający napój doskonale umili wieczór.

Grzaniec to pyszna, ale niejedyna opcja na wieczorny chillout. Rozgrzewający drink można zrobić także na bazie wódki lub musującego wina. Podaje się go na zimno, ale korzenne aromaty doskonale radzą sobie z rozgrzaniem organizmu. Sprawdźcie, jak zrobić zimowy drink z granatem.

Rozgrzewający drink z granatem - przepis

Składniki (na 1 drink):

  • 40 ml wódki,
  • 60 ml piwa imbirowego,
  • 1/3 szklanki soku z granatu,
  • sok z połowy limonki,
  • sok z 1/4 niewielkiego grejpfruta,
  • łyżeczka tartego imbiru,
  • wino musujące do uzupełnienia

Dodatkowo:

  • kilka gałązek rozmarynu w cukrze,
  • plaster grejpfruta,
  • ziarenka granatu,
  • kostki lodu

Jak zrobić rozgrzewający drink z granatem? 

Do shakera do drinków lub do dokładnie umytego i wyparzonego słoika wlewamy wódkę, sok z granatu, sok z limonki oraz z grejpfruta. Potrząsamy przez minutę, aby składniki dobrze się wymieszały. Przelewamy do kieliszka na wino lub do szampana, dodajemy kostki lodu, a następnie dopełniamy drink winem musującym. Podajemy z plastrem grejpfruta, ziarenkami granatu oraz gałązką rozmarynu w cukrze.

Jak zrobić gałązki rozmarynu w cukrze? 

Doskonałym dodatkiem do zimowych drinków są gałązki rozmarynu w cukrze. Wspaniale imitują oszronione iglaki. Można je przygotować własnoręcznie - to nie jest trudne. Będą doskonale wyglądać (oraz cudownie pachnieć) także w towarzystwie napojów bezalkoholowoych, pierniczków czy zimowych ciast.

Do zrobienia gałązek rozmarynu w cukrze będziemy potrzebować:

  • kilku gałązek świeżego rozmarynu,
  • cukru pudru

Na stole rozkładamy papier do pieczenia, do miseczki wsypujemy cukier puder. Gałązki rozmarynu płuczemy pod bieżącą wodą, nadal mokre zanurzamy w cukrze. Następnie rozkładamy je na papierze do pieczenia i zostawiamy w temperaturze pokojowej. Po godzinie są gotowe. Takie gałązki najlepiej wykonać maksymalnie dzień przed serwowaniem. 

Zobacz wideo A może nietypowy drink? Oto wersja z buraka
Więcej o:
Copyright © Agora SA