Węgrzy od lat kulinarnie inspirują Polaków. Szczegółnie ich potrawy z dodatkiem papryki i ostrych przypraw świetnie sprawdzają się na chłodne dni. Nasza propozycja to gęsta zupa gulaszowa z węgierskim sznytem. Jak ją zrobić? Oto przepis.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wskazówka 1: Jeśli chcemy, możemy dodać do zupy gulaszowej czerwone wino. 250 ml wina wlewamy do zupy razem z pomidorami i gotujemy kilka minut bez przykrywki, by alkohol odparował.
Wskazówka 2: Jeżeli zupa jest zbyt rzadka (na przykład przez soczyste pomidory lub za dużą ilość wody), możemy ją zagęścić, używając mąki kukurydzianej lub mielonego siemienia lnianego. By nie powstały kluski, rozrabiamy odrobinę mąki bądź siemienia z letnią wodą, następnie dodajemy 2 łyżki zupy, dobrze mieszamy i łączymy z resztą dania.
Przepis pochodzi z: Zupa gulaszowa węgierska - przepis na smakowite danie obiadowe.
Zupa grochowa to propozycja, której nie może zabraknąć w kuchniach babć i mam. Jest bardzo sycąca, a przy tym bardzo smaczna. Składniki do niej są tanie, więc to idealna zupa, by nakarmić sporo głodnych brzuszków. Jak ją zrobić?
Składniki (na duży gar zupy):
Przepis pochodzi z: Zupa grochowa wojskowa - przepis na sycącą zupę na zimne dni.
Kolejna propozycja to naprawdę sycąca zupa. Wprowadzi nieco inny sznyt do waszych dań, bo wiemy, że zupy rybne nieczęsto goszczą w polskich domach. A szkoda, bo są i smaczne, i zdrowe. Jak przygotować taką zupę? Oto prosty przepis.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Zupa wyszła za słona? Dzięki naszemu sposobowi, pozbędziesz się nadmiaru soli.
Zupa, z którą najbardziej kojarzą się zimowe szaleństwa na stokach, po prostu musi znaleźć się na liście rozgrzewających propozycji. Tak, tak, znamy różnicę między kwaśnicą, a kapuśniakiem, ale jesteśmy ponad podziałami. Ta gęsta, sycąca zupa jest świetna na rozgrzanie organizmu. Dodatkowo, zaledwie po jednej porcji będziecie porządnie najedzeni.
Składniki:
Opcjonalnie:
Przepis pochodzi z: Kapuśniak z białej kapusty - smaczna zupa, która nasyci całą rodzinę. Jak go zrobić?
Ramen to zupa typowo japońska. Można powiedzieć, że to taki rosół, ale z dużą ilością dodatków. Do środka dodaje się charakterystyczny, długi makaron oraz plasterki mięsa, warzywa i ugotowane na półtwardo jajko. Idealnie sprawdzi się w chłodne dni, ale jak go zrobić? Oto nasza improwizacja.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Zobacz również: