Skąd w ogóle wzięła się ich nazwa? Otóż kluski leniwe, zwane też pierogami przygotowuje się z tych samych składników, co pierogi z serem. Lenistwo polega na tym, że nie trzeba ich lepić, a wystarczy pokroić ciasto na małe kawałeczki i obgotować w gorącej wodzie.
W zależności od rodzinnych tradycji, a także regionów, leniwe można podawać na słodko lub na słono. My nie lubimy się ograniczać i chętnie przyrządzamy obie te wersje. A jak się zabrać za robienie leniwych? Oto prosty przepis.
Do wersji na słodko można dodać do ciasta odrobinę cukru, a na koniec podać je posypane cynamonem, cukrem i z kawałeczkami masła. Wytrawne leniwe znakomicie smakować będą z sosami, na przykład grzybowym lub śmietanowym z czosnkiem, cebulką i natką pietruszki.
Więcej o leniwych kluskach znajdziecie tu: Jak zrobić kluski leniwe? Prosty przepis na popularne pierogi leniwe
Kopytka wyglądem przypominają kluski leniwe, ale przygotowane są z innych składników. Zamiast twarogu dodaje się gotowane ziemniaki. Przepis na kopytka jest równie prosty, co na leniwe. Wszystkie składniki wystarczy zagnieść, pokroić i ugotować. Ale po kolei.
Tak przygotowane kopytka można jeszcze dodatkowo obsmażyć, aby skórka się zrumieniła. Będą świetnym dodatkiem do obiadu, na przykład podane z sosem lub mięsnym gulaszem. W wersji na słodko można je posypać cukrem i podać z kawałkiem masła oraz kleksem z ulubionej konfitury.
Aby kopytka nabrały jeszcze ciekawszego smaku, do ciasta można dodać puree z innych warzyw. Więcej o tym: Jak zrobić kopytka? Przepis na tradycyjne kluseczki.
Lane kluski to drobne stróżki ciasta wlewane na gotujący się bulion lub wodę. Spełniają funkcję domowego makaronu przygotowanego bez wysiłku. Mogą być dodane do zupy (my uwielbiamy je w pomidorówce), a także jako samodzielne danie, szczególnie z sosem grzybowym. A jak je przygotować? To banalnie proste!
Lane kluski dodaje się także do zupy, którą się kocha albo nienawidzi - mlecznej. Idealnie też sprawdzą się w daniach na słodko. Można podać je z konfiturą lub w towarzystwie owoców.
Szare kluski to specjalność Wielkopolski. Nazwę zawdzięczają temu, że surowe ziemniaki, które stanowią ich główny składnik, szybko ciemnieją. Szare kluski podaje się na wytrawnie. Przepis jest naprawdę prosty. Jedynym czasochłonnym zajęciem może być zdecydowanie, czy podacie je z cebulką i skwarkami, czy może w sosie.
Kluski śląskie to niekwestionowany rarytas w kuchni polskiej. Okrągłe kluseczki wielkości piłki golfowej, z charakterystycznym wgłębieniem w środku znają chyba wszyscy. A jak je przygotować? Oto przepis.
Tak przygotowane kluski śląskie można podawać w formie tradycyjnego niedzielnego obiadu - z roladą wołową i modrą kapustą. Można też polać sosem lub serwować z okrasą z boczku. Zobaczcie poniższe wideo, by przekonać się, jak szybko się je robi.
Zobacz również: