W zupie tej główną rolę odgrywają zacierki, czyli proste kluseczki z mąki, jajek (niektórzy je pomijają) i wody. Robi się je bardzo prosto – łącząc mąkę, jajko i wodę i zacierając w palcach. Popularna jest zarówno zupa zacierkowa na rosole, jak i na mleku – jadana najczęściej na śniadanie. Tak przygotowane kluseczki mogą być prostym dodatkiem do wielu różnych zup. Wypróbujcie je, jeśli nie macie czasu bądź ochoty na przygotowywanie domowego makaronu (lub odwagi – to w końcu nie jest taka prosta sprawa). Zacierki będą dobrze smakowały też do innych zup – spróbujcie podać je do zupy pieczarkowej, koperkowej bądź do tradycyjnej kartoflanki. My proponujemy dwa proste przepisy – zacierkę na rosole i na mleku. Sprawdźcie, jak ugotować zupę zacierkową!
Składniki:
na zacierki:
na zupę:
Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i seler obierz ze skórki. Ziemniaki pokrój w kostkę, pozostałych warzyw natomiast nie krój, wszystkie włóż do garnka, wrzuć także 1/2 pora, zalej 1,5 litra wody, dorzuć liście laurowe i ziele angielskie. Cebulę opal nad palnikiem i również włóż do garnka. Dodaj dwie łyżki masła, a następnie, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 40 minut. (Uwaga: jeśli chcesz, możesz także przygotować rosół na skrzydełkach z kurczaka – wrzuć je razem z warzywami i wyjmij po ugotowaniu)
Z mąki, jajka i wody zagnieć ciasto – powinno być twardsze niż na pierogi. Następnie skub z niego po kawałku i zacieraj w palcach, tworząc drobne kluseczki. Podsypuj je mąką, by się nie zlepiały. Zagotuj je w osolonej wodzie i odlej.
Na koniec gotowania wyjmij z rosołu całe warzywa, odrzuć cebulę, marchewkę pokrój w kostkę i dodaj z powrotem (dodaj również pokrojone mięso z kurczaka, jeśli był on wcześniej dodany), a pietruszkę, seler i por wykorzystaj do przygotowania pasztetu, placków warzywnych lub farszu do pierogów. Dopraw lubczykiem, solą i pieprzem do smaku i wrzuć ugotowane kluseczki. Podawaj na gorąco z posiekaną natką pietruszki.
Zobacz również:
Składniki:
Przygotuj zacierki – zagnieć kulę z luźnego ciasta i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach lub przecieraj od razu zacierki w dłoniach. Do garnuszka wlej mleko, i wrzuć do niego surowe zacierki. Mleko powinno się zagotować, kluseczki zmięknąć, a zupa lekko zgęstnieć. Uważaj, żeby jej nie przypalić! Wedle uznania dopraw solą lub cukrem.