Placki to szybkie i łatwe danie. Można je podawać na śniadanie, obiad i kolację, a do ciasta dodać niemal wszystkie warzywa, w tym ziemniaki ugotowane dzień wcześniej. Do takich placków ziemniaczanych można podać klasyczne dodatki jak śmietanę i szczypiorek. W podstawowej wersji placków niektórzy posypują je cukrem pudrem i jedzą jako słodką przekąskę.
Nasza propozycja to placki z ziemniaczanego puree i kilku dodatków. To świetna okazja, by zrobić porządki w lodówce i w placuszkach ukryć zalegające warzywa czy ser, który zaczyna podsychać.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Przepis pochodzi z: Drugie życie ziemniaka - placki z ziemniaczanego puree
Nie, to nie pomyłka. Z ugotowanych ziemniaków można zrobić pyszne, słodkie pączki. W dodatku nie wywołują wyrzutów sumienia, bo to przecież recykling - lepiej zjeść i spalić kalorie, niż wyrzucać ziemniaki, prawda? Jak zabrać się za przygotowanie pączków z ugotowanych ziemniaków? Przepis, choć dość długi, jest naprawdę prosty.
Składniki:
Dodatkowo:
Sposób przygotowania:
Przepis pochodzi z: Zostały ci ziemniaki z obiadu? Zrób z nich doskonałe i długo świeże... pączki. Testujemy przepis
Przekąski w formie smażonych krokiecików zrobionych z sera i ziemniaków nie należą do najbardziej dietetycznych propozycji na imprezę. Z pewnością jednak są pyszne i wzbudzą zachwyt waszych gości. Do środka można dodać ulubione przyprawy i rodzaje sera. Ten rodzaj przekąski sprawdzi się również z innymi ugotowanymi warzywami, na przykład z brokułami albo kalafiorem.
Składniki:
Dodatkowo:
Sposób przygotowania:
Wskazówka: Jeśli planujecie podać takie krokieciki na imprezie, jeszcze surowe można przygotować wcześniej, a tuż przed przybyciem gości wrzucić na olej.
Przepis pochodzi z: Krokiety serowo-ziemniaczane
Kluski to zawsze dobra propozycja na posiłek. Robi się je szybko i można podawać zarówno na słono, jak i na słodko. Z ugotowanych ziemniaków przygotowuje się chociażby kluski śląskie, pyzy czy szare kluski. Doskonałym pomysłem na wykorzystanie ich są także włoskie gnocchi lub polska odpowiedź na to danie - kopytka. Jak je zrobić i z czym podawać?
Składniki
Kopytka - przygotowanie:
Przepis pochodzi z: Kopytka - przepis na udany obiad. Jak je zrobić? Wyjaśniamy
Klasyczne kopytka można podawać i na słodko, i na słono. Świetnie smakują na przykład ze śmietaną, cukrem i cynamonem. Dobrym pomysłem jest też kleks z konfitury oraz gałką lodów śmietankowych. Jeśli wolicie wersję wytrawną, kopytka będą idealnie smakować z niemal każdym sosem. Polecamy sos borowikowy, serowy lub szpinakowy.
O ile kluski czy placki podaje się zwykle na obiad lub podwieczorek, o tyle ziemniaczane gniazdka idealnie nadają się do zaserwowania gościom podczas imprezy. Są niewielkie, akurat do ręki i naprawdę znakomite w swej prostocie. Do środka można dodać ulubione składniki i za każdym razem przyrządzać je w nieco innej wersji. Jak je przygotować?
Składniki:
Dodatkowo:
Sposób przygotowania:
Przepis pochodzi z: Ziemniaczane gniazdka
Zobacz również: