Sos szpinakowy do makaronu możemy przyrządzić zarówno z dodatkiem mięsa, jak i w wersji wegetariańskiej. Najlepszym wyborem do wersji mięsnej będzie pierś z kurczaka, do jarskiej warto zastosować ulubiony ser.
Składniki:
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek i kostek, a następnie nacieramy suszonym czosnkiem i słodką papryką. Odstawiamy na 30 minut do zamarynowania. Po tym czasie kroimy mięso w kostkę i wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Smażymy, aż kurczak się lekko zrumieni. Potem dodajemy rozmrożony lub świeży szpinak (liście możemy porwać lub pokroić na mniejsze części). W razie potrzeby podlewamy olejem i smażymy chwilę, by liście zwięzły. Powoli wlewamy śmietankę, dodajemy także wyciśnięty w wyciskarce czosnek. Doprawiamy gałką muszkatołową i przykrywamy pokrywką. Dusimy przez kilka minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Podajemy z ulubionym makaronem.
Składniki:
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy do lekkiego zeszklenia. Wtedy wrzucamy szpinak. Dusimy przez kilka minut, by dobrze zwiędł, a następnie, by odparowała część wody. Gdy woda odparuje, dodajemy serek mascarpone lub ricottę, a także wyciśnięty w wyciskarce czosnek i gałkę muszkatołową. Doprawiamy także solą i pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy. Na koniec posypujemy startym serem żółtym i łączymy, by ser się rozpuścił.
W wielu przepisach na pieczone i smażone ryby zaleca się podawanie ich ze szpinakowym sosem. Ze względu na to, że to ryba ma być na pierwszym planie, zalecamy przygotować go w prosty sposób. Jak go wykonać?
Składniki:
Na patelni rozgrzej olej. Rozmrożony szpinak przełóż na patelnię, dodaj wyciśnięty w wyciskarce czosnek i wszystko dokładnie wymieszaj. Smaż przez chwilę, by odparował nadmiar wody. Następnie wlej powoli słodką śmietanę, dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj do upieczonej lub usmażonej ryby, np. łososia bądź dorsza.
Sos szpinakowy jest dobrym dodatkiem nie tylko makaronu i ryb, ale także do mięs. Możesz nim polać na przykład pieczoną pierś z kurczaka bądź indyka. Ciekawą kompozycję smakową stworzysz także, polewając nim warzywa – np. kalafior lub fasolkę szparagową – bądź warzywne kotlety.