Sos szpinakowy - najlepszy do ryby, do makaronu i wielu innych dań
Sos szpinakowy do makaronu
Sos szpinakowy do makaronu możemy przyrządzić zarówno z dodatkiem mięsa, jak i w wersji wegetariańskiej. Najlepszym wyborem do wersji mięsnej będzie pierś z kurczaka, do jarskiej warto zastosować ulubiony ser.
Sos śmietanowo-szpinakowy z kurczakiem
Składniki:
- 300 g piersi z kurczaka,
- 300 g szpinaku (świeżego lub rozmrożonego),
- pół szklanki śmietanki 30 proc.,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżeczka gałki muszkatołowej,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- łyżeczka suszonego czosnku,
- sól i pieprz,
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek i kostek, a następnie nacieramy suszonym czosnkiem i słodką papryką. Odstawiamy na 30 minut do zamarynowania. Po tym czasie kroimy mięso w kostkę i wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Smażymy, aż kurczak się lekko zrumieni. Potem dodajemy rozmrożony lub świeży szpinak (liście możemy porwać lub pokroić na mniejsze części). W razie potrzeby podlewamy olejem i smażymy chwilę, by liście zwięzły. Powoli wlewamy śmietankę, dodajemy także wyciśnięty w wyciskarce czosnek. Doprawiamy gałką muszkatołową i przykrywamy pokrywką. Dusimy przez kilka minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Podajemy z ulubionym makaronem.
Sos szpinakowo-serowy do makaronu
Składniki:
- 200 g szpinaku (rozmrożonego lub świeżego),
- 150 g sera żółtego (może być twardy, np. parmezan),
- 100 g sera mascarpone lub ricotta,
- 1/2 cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżeczka gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy do lekkiego zeszklenia. Wtedy wrzucamy szpinak. Dusimy przez kilka minut, by dobrze zwiędł, a następnie, by odparowała część wody. Gdy woda odparuje, dodajemy serek mascarpone lub ricottę, a także wyciśnięty w wyciskarce czosnek i gałkę muszkatołową. Doprawiamy także solą i pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy. Na koniec posypujemy startym serem żółtym i łączymy, by ser się rozpuścił.
Sos szpinakowy do ryby
W wielu przepisach na pieczone i smażone ryby zaleca się podawanie ich ze szpinakowym sosem. Ze względu na to, że to ryba ma być na pierwszym planie, zalecamy przygotować go w prosty sposób. Jak go wykonać?
Składniki:
- 200 g rozdrobnionego szpinaku,
- 2 ząbki czosnku,
- 150 ml słodkiej śmietanki,
- sól i pieprz,
- olej
Jak zrobić sos szpinakowy do ryby?
Na patelni rozgrzej olej. Rozmrożony szpinak przełóż na patelnię, dodaj wyciśnięty w wyciskarce czosnek i wszystko dokładnie wymieszaj. Smaż przez chwilę, by odparował nadmiar wody. Następnie wlej powoli słodką śmietanę, dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj do upieczonej lub usmażonej ryby, np. łososia bądź dorsza.
Do czego podawać sos szpinakowy?
Sos szpinakowy jest dobrym dodatkiem nie tylko makaronu i ryb, ale także do mięs. Możesz nim polać na przykład pieczoną pierś z kurczaka bądź indyka. Ciekawą kompozycję smakową stworzysz także, polewając nim warzywa – np. kalafior lub fasolkę szparagową – bądź warzywne kotlety.
-
Rozbijacie jajko o brzeg miski? Błąd. Sprawdźcie, jak robić to poprawnie
-
Lidlomiks wycofany ze sprzedaży w Hiszpanii. Z polskich półek też zniknie? Sprawdzamy
-
Racuchy lubią prawie wszyscy. Mamy wspaniały przepis na wersję budyniową
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
"Zioberko po krakowsku" i "Obietnica Kaczafiego" w menu. Rozgoryczony restaurator otworzył nowy lokal
- Największa lekcja gotowania, by zebrać 9,5 miliona na najdroższy lek świata dla Ani. Będzie rekord?
- Najtrudniej zrezygnować nam z sera i kotletów - raport "Kuchnia roślinna w Polsce"
- Gubisz się w restauracyjnym menu? Ten quiz rozłoży cię na łopatki
- Kultowe żelki HARIBO w opakowaniach z dedykacjami - podaruj je z radością!
- Ptasie Mleczko w formie batonika - nowość!