Ciasto ze szpinakiem leśny mech to prawdziwe arcydzieło. Intensywny zielony kolor ciasta to zasługa właśnie nietypowego, jak na deser, składnika, jakim jest szpinak. Tradycjonalistom może się to wydawać dziwne, by do słodkiego dania dodawać szpinak, a jednak to się sprawdza. Leśny mech przełożony jest pysznym, delikanym kremem z mascarpone, a całości wyrazu oraz jeszcze więcej koloru dodaje granat, którym posypujemy jego wierzch. Wychodzi z tego wilgotne, pyszne ciasto, które zjedzą ze smakiem nawet ci, którym wydawało się, że nienawidzą szpinaku.
Szpinak w leśnym mchu daje nie tylko niepowtarzalny kolor, lecz także sprawia, że ciasto jest przyjemnie wilgotne. Osoby, które boją się, że zielone liście dadzą charakterystyczny posmak I zepsują tym samym deser, mogą się uspokoić. Smaku szpinaku w cieście nie czuć.
Składniki:
Szpinak dokładnie umyć, następnie zblanszować, po czym rozdrobnić blenderem. Do ciasta leśny mech można również użyć szpinaku mrożonego. Należy do rozmrozić i odcisnąć z wody, po czym rozdrobnić blenderem. Do miski wbić jajka, dodać cukier i ubić je na puszystą pianę. Do masy stopniowo dodać olej. Następnie do miski przełożyć rozdrobniony szpinak. Wszystko delikatnie zmiksować. W drugiej misce przesiać mąkę i zmieszać ją z proszkiem do pieczenia. Mąkę z proszkiem dodać do masy jajecznej i zmiksować do połączenia składników.
Przygotować formę o średnicy około 24 cm. Wyłożyć ją papierem, po czym wylać na nią ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 45 minut. Po upieczeniu ciasto wyjąć i dokładnie wystudzić. Gdy będzie gotowe, przekroić je równo na dwie części. Jedną część ułożyć na talerzu, po czym posmarować przygotowanym kremem z mascarpone. Jak go przyrządzić? Śmietankę ubić, po czym dodać do niej serek mascarpone, wsypać cukier puder oraz cukier waniliowy i zmiksować. Po wyłożeniu spodu ciasta kremem, wybieramy łyżką z drugiej jego części środek I rozkładamy go na kremie. Wierzchu placka nie używamy. Wierzch dekorujemy granatem. Niektórzy dodatkowo ozdabiają ciasto np. borówkami czy malinami oraz listkami mięty. Leśny mech jest wtedy jeszcze bardziej kolorowy i miły dla oka. Można również dorzucić na wierzch posiekane orzechy lub płatki migdałów.
Ciasto ze szpinakiem może brzmieć zdrowo, jednak przełożenie go kremem z bitej śmietany I serka mascarpone nieco odbiera mu dietetyczny wymiar. Aby ciasto leśny mech było rzeczywiście zdrowe, można przełożyć je np. kremem jogurtowym, zamiast kremem z mascarpone. Wystarczy zmieszać jogurt naturalny z cukrem trzcinowym (800 g jogurtu na 1/2 szklanki cukru) oraz z jedną łyżeczką żelatyny. Zamiast cukru można też użyć ksylolitu, wtedy będzie jeszcze bardziej dietetycznie. Ciasto będzie miało nieco mniej słodki, ale również bardzo udany smak.