Zimowe, rozgrzewające śniadania to prawdziwa przyjemność, która nie tylko umili nam dzień, ale i doda energii w te pochmurne i mroźne poranki. Poza owsiankami, puszystymi plackami i wszelakimi kanapkami warto postawić na jajka, ale nie ot zwykłą jajecznicę. Dziś polecamy tureckie smaki, które obłędnie smakują i pięknie się prezentują na talerzu.
Zobacz wideo Zamień bułkę na tortillę. Ten przepis na burgera podbija internet
Rozgrzewające śniadanie - w roli głównej jajka i pomidory
Jeśli byliście kiedykolwiek w Turcji, to jest ogromne prawdopodobieństwo, że choć raz jedliście na śniadanie menemen. Jeśli jednak orientalne smaki są nam obce, to polecamy je jak najszybciej wypróbować. Wszystko oczywiście ze względu na obłędny smak - w tym przypadku otrzymamy go dzięki połączeniu świeżych jajek z długo duszonymi warzywami.
Menemen to nic innego jak turecka jajecznica. Dodaje się do niej najczęściej pomidory, które wcześniej długo dusimy na patelni z masłem i ulubionymi przyprawami. Taki duet to prawdziwe arcydzieło śniadaniowe, które rozgrzewa, dodaje siły no i smakuje najlepiej na świecie.
Turecka jajecznica, czyli rozgrzewające śniadanie na mroźne poranki
Składniki:
- 4 jajka,
- 3 duże pomidory,
- 1/2 papryczki chilli lub odrobina tej w płatkach,
- cebula,
- solidna łyżka masła,
- odrobina oliwy,
- szczypiorek,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od sparzenia pomidorów, te z kolei wcześniej natnij, by skórkę można było łatwo usunąć. Na koniec drobno je pokrój.
- Pokrój także cebulę - najlepiej w cienkie piórka.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i masło. Na tłuszcz wrzuć cebulę i pomidory - smaż wszystko na małym ogniu, aż ładnie się zarumieni i zmięknie.
- Do składników dodaj także ostrą papryczkę lub chilli w płatkach. Wskazówka - jeśli mamy nico więcej czasu podlewamy składniki odrobiną wody i nadal dusimy na małym ogniu.
- Całość dopraw solą i pieprzem.
- Na koniec wbijamy jajka. Wszystko łączymy i smażymy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż nasza jajecznica pięknie się zetnie i nabierze idealnej, kremowej konsystencji.
- Gotowy menemen przekładamy na talerz i serwujemy ze szczypiorkiem oraz ulubionymi dodatkami. Smacznego! Wskazówka - tradycyjnie danie podaje się na charakterystycznej patelni, warto zatem tym razem oszczędzić talerze i podać jajka właśnie prosto z patelni.