Rozgrzewające śniadanie, czyli ciekawa wariacja na temat jajek. Z tym dodatkiem są nieziemsko smaczne

Marzysz o rozgrzewającym śniadaniu, ale brakuje ci czasu na długie przygotowania? Postaw na jajeczną klasykę w orientalnym wydaniu. Tu króluje prostota i obłędny smak, a wszystko jest ekspresowe i opiera się na łatwo dostępnych składnikach. Sekretny dodatek to z kolei... pomidor!

Zimowe, rozgrzewające śniadania to prawdziwa przyjemność, która nie tylko umili nam dzień, ale i doda energii w te pochmurne i mroźne poranki. Poza owsiankami, puszystymi plackami i wszelakimi kanapkami warto postawić na jajka, ale nie ot zwykłą jajecznicę. Dziś polecamy tureckie smaki, które obłędnie smakują i pięknie się prezentują na talerzu. 

Zobacz wideo Zamień bułkę na tortillę. Ten przepis na burgera podbija internet

Rozgrzewające śniadanie - w roli głównej jajka i pomidory 

Jeśli byliście kiedykolwiek w Turcji, to jest ogromne prawdopodobieństwo, że choć raz jedliście na śniadanie menemen. Jeśli jednak orientalne smaki są nam obce, to polecamy je jak najszybciej wypróbować. Wszystko oczywiście ze względu na obłędny smak - w tym przypadku otrzymamy go dzięki połączeniu świeżych jajek z długo duszonymi warzywami.

Menemen to nic innego jak turecka jajecznica. Dodaje się do niej najczęściej pomidory, które wcześniej długo dusimy na patelni z masłem i ulubionymi przyprawami. Taki duet to prawdziwe arcydzieło śniadaniowe, które rozgrzewa, dodaje siły no i smakuje najlepiej na świecie. 

Turecka jajecznica, czyli rozgrzewające śniadanie na mroźne poranki 

Składniki: 

  • 4 jajka,
  • 3 duże pomidory,
  • 1/2 papryczki chilli lub odrobina tej w płatkach,
  • cebula,
  • solidna łyżka masła,
  • odrobina oliwy,
  • szczypiorek,
  • sól,
  • pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od sparzenia pomidorów, te z kolei wcześniej natnij, by skórkę można było łatwo usunąć. Na koniec drobno je pokrój. 
  2. Pokrój także cebulę - najlepiej w cienkie piórka. 
  3. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i masło. Na tłuszcz wrzuć cebulę i pomidory - smaż wszystko na małym ogniu, aż ładnie się zarumieni i zmięknie. 
  4. Do składników dodaj także ostrą papryczkę lub chilli w płatkach. Wskazówka - jeśli mamy nico więcej czasu podlewamy składniki odrobiną wody i nadal dusimy na małym ogniu. 
  5. Całość dopraw solą i pieprzem. 
  6. Na koniec wbijamy jajka. Wszystko łączymy i smażymy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż nasza jajecznica pięknie się zetnie i nabierze idealnej, kremowej konsystencji. 
  7. Gotowy menemen przekładamy na talerz i serwujemy ze szczypiorkiem oraz ulubionymi dodatkami. Smacznego! Wskazówka - tradycyjnie danie podaje się na charakterystycznej patelni, warto zatem tym razem oszczędzić talerze i podać jajka właśnie prosto z patelni. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.