-
Haps
-
Jak przygotować
- Nigdy nie znałam takiej wersji jajecznicy, zrobił mi ją turecki kucharz. Zwykła nie ma szans
Nigdy wcześniej nie znałam takiej wersji jajecznicy, zrobił mi ją turecki kucharz. Zwykła nie ma z nią szans
Kuchnie z różnych zakątków świata bywają dla nas czymś nowym i nie do końca znanym. Jednak ich aromaty i nietuzinkowe połączenia smaków bardzo nas do nich przyciągają. Nawet śniadaniowe propozycje mogą okazać się interesujące i warte spróbowania. Takim przykładem jest ta jajecznica. Nie sądziłam, że tak można ją przygotować.
Turecka kuchnia jest znana z różnorodności smaków i wyjątkowych potraw. Można w niej znaleźć wiele ciekawych dań obiadowych, lecz śniadania są równie intrygujące. Jednym z najpopularniejszych tureckich dań śniadaniowych jest menemen. Jest to odpowiednik naszej klasycznej jajecznicy, jednak od niej odróżnia ją kilka szczegółów. Podaje się ją przede wszystkim z pomidorami i papryką, smak dopełniony jest aromatycznymi przyprawami.
Zobacz wideo Pojedynek: Chałka z pastą jajeczną vs. babka z majonezem
Menemen to danie, które ma swoje korzenie w kuchni tureckiej, lecz jego historia jest związana z wieloma kulturami. W rzeczywistości podobne dania można znaleźć również w innych krajach Bliskiego Wschodu i regionów bałkańskich. To danie jest przykładem tego, jak proste składniki, takie jak jajka, pomidory i papryka, mogą stworzyć wyjątkową potrawę śniadaniową.
Przepis na turecką jajecznicę menemen
Składniki
- 4 jajka,
- 200 g krojonych pomidorów z puszki,
- czerwona papryka,
- pół cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki masła,
- sól,
- pieprz,
- szczypta słodkiej papryki w proszku,
- szczypta ostrej papryki w proszku,
- pietruszka do posypania.
Sposób przygotowania
- Na patelni rozgrzej dwie łyżeczki masła. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i wrzuć na gorący tłuszcz. W międzyczasie zajmij się papryką. Umyj ją, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plastry. Czosnek również obierz i przeciśnij przez praskę.
- Gdy cebula lekko się zarumieni, wrzuć całą resztę warzyw. Zamieszaj i trzymaj na ogniu przez kilka minut.
- Gdy ten czas minie, a papryka stanie się miękka i wysmażona wlej na patelnię pomidory z puszki. Gotuj całość do momentu całkowitego odparowania nadmiaru wody. Na koniec dodaj składnikom nieco smaku. Dopraw je solą, pieprzem i obiema paprykami, wymieszaj.
- Do tak przygotowanych warzyw wbij jajka i energicznie wymieszaj. W ten sposób wymieszają się one z warzywami i stworzą turecką jajecznicę. Przed podaniem obsyp danie posiekaną natką pietruszki.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl