Zupa grochowa przepis. Sekret tkwi w jednej czynności, ale zrób ją dzień wcześniej

Zupa grochowa to danie rozgrzewające, syte i bardzo smaczne. Z pewnością kojarzy się z kuchnią wojskową, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby tradycyjną grochówkę przyrządzić też w domu. Zaczynamy!

Zupa grochowa przepis. Składniki:

  • 2-2,5 l wody,
  • 400 g łuskanego grochu,
  • 500 g wędzonego boczku (najlepiej w kostce),
  • 500 g ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 3-5 ząbków czosnku,
  • 1 pietruszka,
  • 1 marchewka,
  • majeranek,
  • listki laurowe,
  • ziele angielskie,
  • majeranek,
  • sól i pieprz.
Zobacz wideo Przepis na rozgrzewającą dyniową zupę curry

Zupa grochowa przepis. Przygotowanie:

Najważniejsze w przepisie na zupę grochową jest moczenie grochu. Tej czynności nie wolno pominąć. Choć wiele przepisów mówi o tym, że wystarczy moczyć groch trzy czy cztery godziny, my polecamy namoczyć go dzień wcześniej. Dzięki temu ziarenka grochu będą jeszcze bardziej miękkie, rozpadające się, a nasza zupa grochowa stanie się jeszcze smaczniejsza.

Gdy nasz groch jest odpowiednio przygotowany, wlewamy do dużego garnka wodę. Dodajemy groch i listki laurowe. Solidnie też solimy zupę. Wszystko zagotowujemy. W międzyczasie ścieramy na tarce o grubych oczkach umyte i obrane: marchewkę i pietruszkę. Warto też podsmażyć marchewkę i pietruszkę na odrobinie oliwy z oliwek. Ale nie jest to obowiązkowe. Dodajemy do zupy. Obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę i także dodajemy do garnka. Bierzemy się za boczek. Ten już koniecznie podsmażamy na suchej patelni. Dlaczego na suchej? Boczek puści tłuszcz. Gdy zacznie skwierczeć, dodajemy go do zupy grochowej.

A może klasyczna pomidorówka?

Nie wylewamy jednak tłuszczu. Na nim podsmażymy jeszcze pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszkloną, dodajemy oczywiście do zupy grochowej. Zupę doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Jeśli lubimy, możemy dodać rozmaryn czy lubczyk. Wszystko gotujemy na średnim ogniu około 40 minut.

Więcej o: