Żurek na maślance - genialny sposób na rozgrzewający klasyk

Żurek to pyszna zupa, która wspaniale rozgrzewa. Sprawdzi się idealnie na obiad na pierwsze chłodne dni. Dziś mamy dla was prosty przepis na szybki w przygotowaniu i pyszny żurek na maślance.

Letnie upały już za nami, nadchodzą chłodne dni, a to oznacza, że warto przypomnieć sobie receptury na szybkie rozgrzewające dania. My mamy dla was przepis na bardzo łatwo w przygotowaniu żurek na maślance. Sprawdźcie, jak go przyrządzić.

Żurek na maślance - przepis

Składniki:

  • 1,5 litra maślanki,
  • 0,5 litra wody,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 50 g masła,
  • 1 kg ziemniaków,
  • do podania: jajko na twardo, kiełbasa
Zobacz wideo Prosty żurek w chlebie. Kwaśny jak lubisz

Jak zrobić żurek na maślance?

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy wodą i gotujemy. Gdy będą miękkie, wlewamy do nich maślankę, dodajemy masło i mieszamy. Zagęszczamy mąką rozrobioną z odrobiną wody, łączymy i zagotowujemy.

Kiełbasę kroimy w plastry, podsmażamy ją na patelni. Jajka obieramy ze skorupek. Dodajemy do każdej porcji żurku.

Uwaga: dodanie serwatki, pozyskanej z podgrzanej maślanki, to dobry pomysł na urozmaicenie tradycyjnego żurku gotowanego z zakwasu, na boczku lub żeberkach

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.