Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Strogonow to danie bazuje na mięsie, warzywach i aromatycznych przyprawach. Jest sycące, rozgrzewa i poprawia humor w ponure dni. Kluczem do sukcesu jest oczywiście najlepszy jakościowo skład, ale i brak pośpiechu i powolne gotowanie.
Strogonow, czyli tradycyjne danie idealne na każdą okazję
W domowym menu króluje klasyka i proste przepisy, które gwarantują smaczny efekt. Dania jednogarnkowe to świetny wybór, gdy brakuje nam czasu. Przykładem wprost idealnym jest strogonow, czyli rozgrzewający przysmak, który króluje w jadłospisie szczególnie o tej porze roku. Przygotowanie potrawy w jednym garnku nie tylko ułatwi nam kuchenną logistykę, ale i sprawi, że wszystkie smaki idealnie się przenikną.
Strogonow wymaga przede wszystkim dobrej jakości mięsa - świetnie sprawdzi się w tej roli polędwica lub rostbef. Na liście składników nie może zabraknąć także cebuli, papryki czy ogórków kiszonych. Kluczem do sukcesu jest jednak wcześniejsze zamarynowanie mięsa w aromatycznej mieszance przypraw.
Zobacz wideo Boeuf Stroganow
Przepis na strogonow - klasyczna receptura
Składniki:
- 500 g polędwicy wołowej lub rostbefu,
- cebula,
- papryka czerwona,
- 2 ogórki kiszone,
- 120 g grzybów - pieczarki lub grzyby leśne,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki oleju do smażenia,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 350 ml wody,
- dodatkowo do gulaszu: ziarno ziela angielskiego; liść laurowy, sól, pieprz,
- marynata do mięsa: 2 łyżki oleju do smażenia, łyżeczka słodkiej papryki, po pół łyżeczki majeranku i kminku, po 1/3 łyżeczki pieprzu i ostrej papryki, płaska łyżeczka soli, łyżka musztardy, 2 ząbki czosnku.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od przygotowania marynaty. Olej łączymy ze wszystkimi przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem i dokładnie wszystko mieszamy. Polędwice kroimy w plastry, a następnie w kostkę. Zanurzmy w marynacie, dokładnie mieszamy, przykrywamy folią i odkładamy na całą noc lub jeśli mamy mało czasu na godzinę przed przygotowaniem strogonowa.
- Zamarynowane mięso rozkładamy na talerzu lub desce i oprószamy mąką. Smażymy w dużym garnku na oleju. Gdy całość nabierze kolorów, dodajemy pokrojone grzyby, cebulę, paprykę i ogórki kiszone. Składniki podsmażamy przez 10 minut.
- Zawartość garnka podlewamy wodą - wówczas dodajemy także przyprawy i zmniejszamy moc palnika. Dusimy pod przykryciem przez około godzinę.
- Po tym czasie dodajemy koncentrat i dokładnie mieszamy. Ponownie dusimy przez około pół godziny. Gdy mięso jest miękkie, danie jest gotowe do podania.
- Strogonow świetnie smakuje podany ze świeżym pieczywem, kluskami śląskimi czy kopytkami.