Strogonow - przepis na rozgrzewającą klasykę. Kwintesencja smaku tkwi w mięsie i kolorowych dodatkach

Strogonow to jedno z dań, które najlepiej smakują w chłodne, zimowe dni. Przepis jest pełen aromatów dzięki mięsie, warzywom, kolorowym dodatkom i przyprawom. Przygotowanie tego rarytasu wcale nie jest trudne, a efekt gwarantuje zadowolenie domowników i gości.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Strogonow to danie bazuje na mięsie, warzywach i aromatycznych przyprawach. Jest sycące, rozgrzewa i poprawia humor w ponure dni. Kluczem do sukcesu jest oczywiście najlepszy jakościowo skład, ale i brak pośpiechu i powolne gotowanie

Strogonow, czyli tradycyjne danie idealne na każdą okazję

W domowym menu króluje klasyka i proste przepisy, które gwarantują smaczny efekt. Dania jednogarnkowe to świetny wybór, gdy brakuje nam czasu. Przykładem wprost idealnym jest strogonow, czyli rozgrzewający przysmak, który króluje w jadłospisie szczególnie o tej porze roku. Przygotowanie potrawy w jednym garnku nie tylko ułatwi nam kuchenną logistykę, ale i sprawi, że wszystkie smaki idealnie się przenikną. 

Strogonow wymaga przede wszystkim dobrej jakości mięsa - świetnie sprawdzi się w tej roli polędwica lub rostbef. Na liście składników nie może zabraknąć także cebuli, papryki czy ogórków kiszonych. Kluczem do sukcesu jest jednak wcześniejsze zamarynowanie mięsa w aromatycznej mieszance przypraw. 

Zobacz wideo Boeuf Stroganow

Przepis na strogonow - klasyczna receptura

Składniki: 

  • 500 g polędwicy wołowej lub rostbefu, 
  • cebula,
  • papryka czerwona,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 120 g grzybów - pieczarki lub grzyby leśne, 
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki oleju do smażenia,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 350 ml wody,
  • dodatkowo do gulaszu: ziarno ziela angielskiego; liść laurowy, sól, pieprz,
  • marynata do mięsa: 2 łyżki oleju do smażenia, łyżeczka słodkiej papryki, po pół łyżeczki majeranku i kminku, po 1/3 łyżeczki pieprzu i ostrej papryki, płaska łyżeczka soli, łyżka musztardy, 2 ząbki czosnku. 

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od przygotowania marynaty. Olej łączymy ze wszystkimi przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem i dokładnie wszystko mieszamy. Polędwice kroimy w plastry, a następnie w kostkę. Zanurzmy w marynacie, dokładnie mieszamy, przykrywamy folią i odkładamy na całą noc lub jeśli mamy mało czasu na godzinę przed przygotowaniem strogonowa. 
  2. Zamarynowane mięso rozkładamy na talerzu lub desce i oprószamy mąką. Smażymy w dużym garnku na oleju. Gdy całość nabierze kolorów, dodajemy pokrojone grzyby, cebulę, paprykę i ogórki kiszone. Składniki podsmażamy przez 10 minut. 
  3. Zawartość garnka podlewamy wodą - wówczas dodajemy także przyprawy i zmniejszamy moc palnika. Dusimy pod przykryciem przez około godzinę. 
  4. Po tym czasie dodajemy koncentrat i dokładnie mieszamy. Ponownie dusimy przez około pół godziny. Gdy mięso jest miękkie, danie jest gotowe do podania. 
  5. Strogonow świetnie smakuje podany ze świeżym pieczywem, kluskami śląskimi czy kopytkami. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.