Przepis na zupę ogórkową. Świetnie rozgrzewa podczas jesiennych chłodów. Podpowiadamy, z czym warto ją jeść

Przepis na zupę ogórkową - tradycyjne polskie danie, które rozgrzeje jesienią po powrocie do domu. Podpowiadamy, co warto dodać, aby miała jeszcze bogatszy smak i aromat. Jak przygotować klasyczną ogórkową? Przedstawiamy przepis.

Zupa ogórkowa należy do klasycznych dań kuchni polskiej. Jej przygotowanie nie należy jednak do najszybszych, ale warto poświęcić popołudnie na przyrządzenie tego dania. Rozgrzewający talerz ogórkowej będzie wspaniałym pomysłem na jesienny obiad. Jak zrobić zupę ogórkową? 

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Zupa ogórkowa. Sycące danie, które rozgrzeje po powrocie do domu

Miska zupy ogórkowej będzie pożywnym, bardzo zdrowym daniem, które z dodatkiem grzanek czy groszku ptysiowego i podsmażonego boczku może zastąpić cały obiad. Jak przygotować tradycyjną ogórkową?

Składniki:

  • średniej wielkości marchewka,
  • korzeń pietruszki,
  • spory kawałek selera,
  • niewielki kawałek pora,
  • półtora litra wody,
  • pięć ziemniaków,
  • pół kilo ogórków kiszonych,
  • łyżeczka mąki,
  • pieprz do smaku,
  • pół szklanki jogurtu naturalnego.

Tortilla (zdjęcie ilustracyjne)Meksykańska tortilla: przepis na danie domowej roboty z dodatkiem kurczaka

Przygotowanie:

  1. Umyć włoszczyznę, obrać i pokroić marchew, seler, pietruszkę i por na mniejsze kawałki,
  2. Obrać ziemniaki, umyć i pokroić w kostkę.
  3. Wrzucić warzywa na wrzącą wodę. Gotować aż warzywa staną się miękkie.
  4. Zetrzeć ogórki na tarce i dodać do zupy.
  5. Wymieszać mąkę w połowie szklanki wody z zupy. 
  6. Doprawić zupę pieprzem i zagotować.
  7. Zmniejszyć ogień i dodać jogurt naturalny. Dokładnie wymieszać całość.

Smacznego!

Sałatka z dodatkamiPełnowartościowe sałatki to idealny pomysł na szybką przekąskę

Jak przyprawić zupę ogórkową? Przydadzą się świeże zioła

Do zupy ogórkowej najlepiej będzie dodać koperek, który wspaniale skomponuje się ze smakiem ogórków. Dorzuca się go przed samym końcem gotowania. Kolejnym aromatycznym dodatkiem będzie lubczyk - wystarczy dołożyć do zupy jego niewielką ilość, by podkreślić smak. Poza tym świetnie sprawdzi się też natka pietruszki, która nada ogórkowej wyrazistości.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: