Deser, który rozgrzeje ciało i zmysły. W końcu trudno o bardziej spektakularne połączenie niż czekolada i chilli. Dodajmy do tego gorące owoce z cynamonem i mamy gotową przekąskę. Przygotuj ten słodki mus i zapomnij o wszystkich zmartwieniach. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Maliny wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem pudrem i cynamonem. Tak przygotowane owoce gotujemy, aż powstanie gęsta, owocowa masa. Gorące maliny zdejmujemy z ognia i studzimy. Jeśli zaś używamy malin świeżych, wystarczy oprószyć je cynamonem. W tym czasie do innej miski przekładamy pokrojone na kawałki czekolady, które należy roztopić w kąpieli wodnej. Najlepiej zrobić to w szklanej misce, którą następnie wkładamy do garnka z wodą. Płynną czekoladę doprawiamy chilli i szczyptą soli.
Śmietankę ubijamy wraz z mascarpone z pomocą miksera. Gładką masę łączymy z czekoladą i ponownie mieszamy, aż do uzyskania puszystej masy czekoladowej. Teraz wystarczy już tylko złożyć deser w całość. Do szklanek lub pucharków przekładamy mus czekoladowy i chłodzimy w lodówce przez 3 godziny. Przed podaniem polewamy deser ciepłymi (należy podgrzać) malinami. Dodatek cynamonu i chilli, a do tego gorące maliny sprawią, że natychmiast rozgrzejesz się po chłodnym dniu. Smacznego!