Blok czekoladowy to chyba jedno z najmilszych w najsmaczniejszych wspomnień z czasów PRL i na pewno wielu z nas wciąż w sklepach i na targach kupuje ciemne łakocie na wagę. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić blok czekoladowy w domu - Ewa Wachowicz ma na niego swój własny sposób i nie ogranicza się tylko do czekolady.
fot. Natalia Mylova / shutterstock.com
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów na niezapomniane słodycze znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Blok czekoladowy to była taka malutka iskierka radości w smutnych czasach PRL-u i do dziś jest uwielbiany przez całe pokolenia, to młodsze także. Przepis na blok czekoladowy jest bardzo prosty i na pewno wyjdzie dużo smaczniejszy, gdy zrobimy go w domu. Ewa Wachowicz jednak podrasowała nieco recepturę i dodała do masy czekoladowej owoce oraz bakalie. Za ten smak można sprzedać duszę.
Zobacz wideo
Blok czekoladowy - przepis Ewy Wachowicz
Składniki:
360 g gorzkiej czekolady
1 szklanka mleka skondensowanego
kilka herbatników (5-7)
garść orzechów
kilka plasterków suszonego jabłka
suszona żurawina (1 szklanka lub mniej)
kilka suszonych moreli
Blok czekoladowy - sposób wykonania:
Przygotuj garnek i zagotuj w nim wodę. Czekoladę pokrusz na mniejsze kawałki i włóż do blaszanej miski.
Miskę z czekoladą umieść nad garnkiem i rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Następnie zacznij mieszać i stopniowo dolewaj mleko skondensowane. Dokładnie całość wymieszaj, by nie było grudek.
Orzechy drobno posiekaj, herbatniki pokrusz. Pamiętaj, że kawałki ciasteczek mogą mieć różną wielkość. Pokrój także suszone morele i kawałki suszonych jabłek.
Wszystkie składniki dodaj do miski z rozpuszczoną czekoladą. Wymieszaj dokładnie i przelej do formy wyłożonej folią spożywczą.
Blok czekoladowy przenieś na kilka godzin w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki, by masa odpowiednio stężała.
Blok czekoladowy możesz zrobić także z czekolady mlecznej lub połączyć mleczną pół na pół z gorzką. Taka wersja również jest pyszna i zadowoli podniebienie każdego łasucha.