Jak dobrze wiemy, każda kultura rządzi się swoimi prawami i można w nich znaleźć wersje naszych klasyków. Naleśniki również można podawać na wiele sposobów, a w Chinach robią to w wyjątkowy sposób. Ich sposób podania i dodatki mogą zaskoczyć, jednak smak przekonuje i sprawia, że chce się ich zrobić więcej.
Fot. Shutterstock, 54613
REKLAMA
REKLAMA
Naleśniki to placki, które można zjeść w wielu wersjach. Niektórzy przepadają za słodkimi smarowidłami, które zamknięte są w placku, inni wolą wersje wytrawne. Nieważne jednak, jak są przyrządzone, bo szaleje za nimi cały świat. W zależności od części globu można zauważyć różne wersje podania, a także przyrządzenia. Chiny również mają swoje naleśniki, które bez dwóch zdań wyróżniają się na tle innych.
REKLAMA
Zobacz wideo Naleśniki szpinakowe z łososiem wędzonym
Chińskie naleśniki są bardzo proste w przygotowaniu. Jednak już na pierwszy rzut oka można zobaczyć, że różnią się od naszych klasyków. Przede wszystkim wyróżnia je ciasto, które nie ma lejącej konsystencji. Drugim aspektem jest to, jak są one wysmażane. Rozwałkowane placki smaruje się tłuszczem, posypuje cebulką, zawija i dopiero później smaży. To na pewno sprawia, że aż chce się ich spróbować.
Przepis na naleśniki chińskie
Składniki na placki
500 g mąki pszennej,
pół łyżeczka soli,
100 ml ciepłej wody,
2 cebulki dymki,
olej do smażenia.
Składniki na sos
łyżka sosu sojowego,
łyżka octu ryżowego,
pół łyżki oleju sezamowego,
łyżka syropu klonowego.
Sposób przygotowania
Pierwszym krokiem jest zrobienie sosu. Do miseczki wlej sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, a także syrop klonowy. Dokładnie wymieszaj do połączenia.
Teraz czas na przygotowanie placków. Do większej miski przesiej mąkę pszenną i wlej do niej ciepłą wodę. Wymieszaj do całkowitego połączenia i wykonania gładkiej masy. Gdy przestanie się lepić do rąk, odstaw je na bok na 30 minut i przykryj czystą ścierką.
Po tym czasie podziel ciasto na 8 równych części. Każdy kawałek rozwałkuj na cienki placek i wysmaruj go warstwą oleju. Następnie placki posyp posiekaną dymką i zawiń w rulonik. Czynność powtórz do wyczerpania składników.
Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie odpowiednio ciepły, ułóż na nim ruloniki. Smaż je z dwóch stron do zarumienienia. Podawaj z wcześniej przygotowanym sosem.