Fasolka po bretońsku, czyli klasyka w nowej odsłonie. Sycące i rozgrzewające danie z pikantnym twistem

Zimą na naszych stołach królują rozgrzewające i sycące dania, zapiekanki czy buliony. Wśród ciekawych propozycji jednogarnkowych warto wyróżnić fasolkę po bretońsku, którą zna niemal każdy. Klasyczny rarytas przygotowany z pikantną nutą sprawdzi się idealnie w chłodne, styczniowe dni.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Fasolka po bretońsku to prawdziwa klasyka wśród domowych obiadów. Tradycyjny przysmak zna niemal każdy, jednak warto podkreślić, że czasami małe zmiany sprawią, że efek będzie znacznie ciekawszy. Mowa tu o dodatku pikantnych i aromatycznych przypraw

Fasolka po bretońsku - tradycyjny rarytas w oryginalnej wersji 

Chłodne i ponure dni sprzyjają kuchennym eksperymentom, ale także sięganiu po ulubione klasyki. Na liście uwielbianych dań można wymienić wiele rozgrzewających zup i bulionów, kolorowe zapiekanki sycące potrawki i jednogarnkowe specjały. Na piedestale króluje jednak fasolka po bretońsku - aromayczna, treściwa i wyrazista w smaku. 

Kluczem udanej fasolki po bretońsku są oczywiście składniki, ale i odpowiednie przygotowanie. Mowa tu o wcześniejszym namoczeniu strąków czy dobraniu odpowiedniej mieszanki przypraw. Na smak ma wpływ także brak pośpiechu i mięsna wkładka. Warto dodać także pikantne dodatki takie jak chilli, pieprz cayenne czy kiełbasę chorizo

Zobacz wideo Przepis na fasolkę po bretońsku z chorizo [PROSTY SPOSÓB NA]

Przepis na fasolkę po bretońsku z pikantnym twistem

Składniki: 

  • 500 g białej fasoli,
  • 80 g chorizo,
  • cebula,
  • puszka pomidorów,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • łyżka suszonego majeranku,
  • sól,
  • liść laurowy,
  • pieprz,
  • 1/2 łyżeczki kminku,
  • płatki chilli,
  • szczypta cukru, 
  • świeża zielenina. 

Sposób przygotowania: 

  1. Fasole wsypujemy do garnka i zalewamy zimna wodą. Pozostawiamy na całą noc. 
  2. Strączki odcedzamy i zalewamy litrem świeżej wody, doprawiamy liściem laurowym i solą.  Gotujemy przez półtorej godziny, do miękkości. 
  3. Kiełbasę chorizo kroimy na plasterki, cebulę w piórka. Całość razem podsmażamy, a gdy składniki nabiorą kolorów, dodajemy puszkę pomidorów. Danie doprawiamy kminkiem, majerankiem, chilli, solą, pieprzem i cukrem. Gdy pomidory nieco zmiękną dodajemy koncentrat pomidorowy - gotujemy pod przykryciem około 10 minut. 
  4. Tak przygotowaną fasolkę posypujemy świeżą zieleniną i podajemy.
  5. Wskazówka - tak przygotowane danie świetnie smakuje na następny dzień. Wówczas składniki przechodzą smakiem i aromatem. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.