Fasolka po bretońsku. Przepis na jednogarnkowe danie, czyli prosty pomysł na tani i pożywny obiad

Fasolka po bretońsku to bardzo sycące danie, które idealnie sprawdza się jesienią i zimą. Podajemy łatwy przepis, z którym będziecie mogli przyrządzić doskonały obiad o pomidorowym smaku. Jego wykonanie zajmie wam około półtorej godziny.

Jeśli szukacie pomysłu na smakowity obiad, warto sięgnąć po przepis na fasolkę po bretońsku. Takie danie będzie świetnie smakowało, kiedy na zewnątrz temperatury spadają poniżej zera stopni. Jak przygotować fasolkę po bretońsku? Podajemy przepis, który jest dość czasochłonny, ale wyjątkowo łatwy w wykonaniu.

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Przepis na fasolkę po bretońsku - proste danie o cudownym, pomidorowym smaku

Składniki:

  • pół kilo fasoli,
  • pół kilo kiełbasy,
  • ćwierć kilo boczku,
  • cebula,
  • trzy ząbki czosnku,
  • trzy liście laurowe,
  • pięć ziaren ziela angielskiego,
  • pół kilo przecieru pomidorowego,
  • ćwierć kilo passaty pomidorowej,
  • dwie czubate łyżki majeranku,
  • dwie czubate łyżki słodkiej papryki,
  • sól i pieprz do smaku.

Przyrządzenie fasolki po bretońsku zajmuje około półtorej godziny

Przygotowanie:

  1. Dzień przed gotowaniem fasolki wypłucz ją w zimnej wodzie i zalej w garnku tak, aby woda przykrywała ją na około dziesięć centymetrów. Fasolka wchłonie wodę i napęcznieje.
  2. Następnego dnia pokrój boczek i kiełbasę w kostkę. Pokrój drobno cebulę i czosnek.
  3. Boczek ułóż na patelnię i włącz pod nią gaz, aby wytopić z niego tłuszcz. Kiedy się lekko zrumieni, dodaj kiełbasę i wymieszaj całość.
  4. Do patelni dodaj cebulę. Smaż przez kolejne kilka minut. Na koniec dorzuć czosnek.
  5. Zagotuj fasolę w garnku. Dodaj do niego mieszankę z patelni, przecier, passatę pomidorową i przyprawy.
  6. Fasolka po bretońsku powinna gotować się przez około godzinę na małym ogniu. Całość należy co chwilę mieszać.
  7. Danie warto podawać bezpośrednio po jego przygotowaniu z odrobiną natki pietruszki lub bazylii i  kromką razowego chleba.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA