Buraczki siostry Anastazji to propozycja, którą możemy wykorzystać nie tylko podczas domowego obiadu. Dodatek chrzanu sprawia, że z powodzeniem użyjemy ich podczas nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia. Ich smak idealnie komponuje się ze smażonym karpiem lub rybami w galarecie.
Często ćwikła jest podawana w najprostszej wersji, czyli ścieramy ugotowane buraki i doprawiamy solą i pieprzem, albo dorzucamy skwarki i kminek. Tym razem wersja buraczków nabiera nieco odświętnego charakteru. Wszystko za sprawą dodatku czerwonego wina. Przepis pochodzi z książki pt. "Wielkanoc z siostrą Anastazją. Przepisy wielkanocne". Choć przed nami Boże Narodzenie, to jednak rodzinnym spotkaniom przy stole często towarzyszą różne polskie dania.
Składniki:
Zamiast chrzanu ze słoika możemy użyć świeżo startego korzenia chrzanu. Należy jednak pamiętać, że świeży chrzan będzie znacznie bardziej ostry niż ten ze słoika. Warto dodawać do stopniowo, aby buraki nie były zbyt pikantne.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Tak przygotowane buraczki siostry Anastazji podajemy jako dodatek do kotletów mielonych, różnych obiadów i wielu innych wytrawnych potraw. Smacznego!