Buraczki siostry Anastazji. Przepis na klasyczny dodatek do obiadu. Przydadzą się do kotletów mielonych

Buraczki siostry Anastazji to idealne dopełnienie rodzinnego obiadu. Znane w polskiej kuchni od lat, najlepiej komponują się z kotletami mielonymi i ziemniakami. Jak je przyrządzić? Przepis jest prosty i przyda się w każdej kuchni.
Zobacz wideo Masz kaca? Sięgnij po buraki, mogą złagodzić skutki

Buraczki siostry Anastazji to propozycja, którą możemy wykorzystać nie tylko podczas domowego obiadu. Dodatek chrzanu sprawia, że z powodzeniem użyjemy ich podczas nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia. Ich smak idealnie komponuje się ze smażonym karpiem lub rybami w galarecie.

Przepis na buraczki siostry Anastazji

Często ćwikła jest podawana w najprostszej wersji, czyli ścieramy ugotowane buraki i doprawiamy solą i pieprzem, albo dorzucamy skwarki i kminek. Tym razem wersja buraczków nabiera nieco odświętnego charakteru. Wszystko za sprawą dodatku czerwonego wina. Przepis pochodzi z książki pt. "Wielkanoc z siostrą Anastazją. Przepisy wielkanocne". Choć przed nami Boże Narodzenie, to jednak rodzinnym spotkaniom przy stole często towarzyszą różne polskie dania.

Składniki:

  • 500 g buraków
  • słoik chrzanu,
  • sok z cytryny
  • 4 łyżki czerwonego wina,
  • sól,
  • czarny pieprz.

Zamiast chrzanu ze słoika możemy użyć świeżo startego korzenia chrzanu. Należy jednak pamiętać, że świeży chrzan będzie znacznie bardziej ostry niż ten ze słoika. Warto dodawać do stopniowo, aby buraki nie były zbyt pikantne.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Buraczki siostry Anastazji. Sposób przygotowania

  1. Buraki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Nie obieramy. Wkładamy do wysokiego garnka i zalewamy wodą, tak aby całkiem zakryć warzywa.
  2. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia.
  3. Obieramy buraki z łatwo schodzącej skórki. Ścieramy je na drobnych oczkach kuchennej tarki.
  4. Dodajemy czerwone wino, chrzan, sól, pieprz oraz sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy.

Tak przygotowane buraczki siostry Anastazji podajemy jako dodatek do kotletów mielonych, różnych obiadów i wielu innych wytrawnych potraw. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.