Ćwikła z chrzanem
Ćwikła z chrzanem
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Burak - 10-12 średniej wielkości buraków ćwikłowychKumin (kmin rzymski) - 1 łyżka sparzonych ziarenChrzan - 5 łyżek świeżo tartego
-
Zalewa:
Burak - 125 ml kwasu buraczaneoWino czerwone - 125 ml wytrawnego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Buraki upiecz w piekarniku do miękkości, ostudź i obierz, a następnie pokrój na cienkie plasterki (możesz użyć szatkownicy do mizerii) lub zetrzyj na grubej tarce.
2 / 3
Pokryj zalewą, dodaj kminek oraz chrzan i delikatnie wymieszaj.
3 / 3
Ćwikłę ułóż ciasno w słoju lub kamionkowym garnku (sok powinien pokrywać buraczki "na dwa palce"). Po dwóch dniach ćwikła jest gotowa do jedzenia.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory