Sosy
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do 30 minut
Sos zielony frankfurcki
Sos pasuje do jajek na twardo, gotowanego mięsa i drobiu na zimno, wędlin, zimnych pieczeni, gotowanych warzyw podawanych na zimno (szparagi, brokuły, kalafior, cukinia), filetów śledziowych. Świetnie smakuje z młodymi ziemniakami, może też być nadzieniem do ziemniaków pieczonych. Nadaje się też do dań gorących (gotowanej wołowiny, ozorków, ryby, drobiu, warzyw).
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do 30 minut
Sos maślano-kawowy
Sos maślano-kawowy
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do 30 minut
Najprostszy sos z orzeszków ziemnych
Taki sos podaje się do grillowanego lub pieczonego mięsa albo kaszy kuskus. Można go wzbogacić, dodając np. paprykę, pieprz cayenne, czerwoną lub białą cebulę. Popularna w Afryce Zachodniej i Południowej mieszanka tsire - używana głównie do tamtejszych kebabów zwanych suya oprócz orzeszków i soli zawiera chilli oraz zestaw przypraw korzennych (cynamon, goździki, gałkę muszkatołową, kardamon).
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do 30 minut
Sos polski z pomarańczy
Sos polski z pomarańczy
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do 30 minut
Sos chili
Sos chili
-
PRZEPIS
- 1,0
- łatwy
- do 30 minut
Pamoczka śmietanowa
Pamoczka śmietanowa
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- powyżej godziny
Czatnej warzywny
Czatnej warzywny
-
PRZEPIS
- 0,0
- średni
- do godziny
Sos pieczeniowy
Sos pieczeniowy