Kotlety mielone mają wiele odsłon. Nasza propozycja odnosi się do ich dawnej, klasycznej wersji bez wzmacniaczy smaku, konserwantów i innych dodatków. Dzięki temu danie będzie odwzorowywać kuchnię naszych babć, które w prosty sposób serwowały pyszne jedzenie.
Aby przyrządzić pyszne, aromatyczne kotlety mielone istotną rolę gra mięso. Warto powrócić do dawnych zwyczajów i zamiast gotowej mielonki użyć świeżego mięsa. Udając się do sklepu, wybierajmy wieprzowinę, która jest różowa i błyszcząca. Dzięki temu mamy pewność, że mięso jest świeże. Wiele punktów oferuje zmielenie mięsa na miejscu, co znacznie skróci czas przygotowywanie obiadu.
Składniki:
Przepis celowo zawiera dwa jajka oraz niewielką ilość bułki tartej. Takie proporcje sprawią, że kotlety nie będą suche i twarde, a staną się chrupiące i soczyste w środku. Zbyt duża ilość bułki wchłania wilgoć, przez co kotlety mielone często wychodzą niezbyt smaczne.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Tak przygotowane, klasyczne kotlety mielone podajemy z ziemniakami i tartymi buraczkami. Smak dzieciństwa gwarantowany. Smacznego!