Kotlety mielone z przepisu babci. Przypominają dzieciństwo! Chrupiąca skórka, miękki środek i ten zapach

Kotlety mielone to jedno z tradycyjnych dań, które przyrządzały nasze babcie. Aby przywrócić smaki z dzieciństwa, ważny jest rodzaj użytych składników. Chrupiąca, złocista skórka i miękki soczysty środek to efekt, który uzyskamy, przyrządzając danie według naszego przepisu.
Zobacz wideo Przepis na kotlety mielone [PROSTY SPOSÓB NA]

Kotlety mielone mają wiele odsłon. Nasza propozycja odnosi się do ich dawnej, klasycznej wersji bez wzmacniaczy smaku, konserwantów i innych dodatków. Dzięki temu danie będzie odwzorowywać kuchnię naszych babć, które w prosty sposób serwowały pyszne jedzenie.

Kotlety mielone z dawnych lat. Przepis naszych babć

Aby przyrządzić pyszne, aromatyczne kotlety mielone istotną rolę gra mięso. Warto powrócić do dawnych zwyczajów i zamiast gotowej mielonki użyć świeżego mięsa. Udając się do sklepu, wybierajmy wieprzowinę, która jest różowa i błyszcząca. Dzięki temu mamy pewność, że mięso jest świeże. Wiele punktów oferuje zmielenie mięsa na miejscu, co znacznie skróci czas przygotowywanie obiadu.

Składniki:

  • 500 g wieprzowiny bez kości,
  • cebula,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • czarny, świeżo zmielony pieprz,
  • łyżka bułki tartej, 
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów.

Przepis celowo zawiera dwa jajka oraz niewielką ilość bułki tartej. Takie proporcje sprawią, że kotlety nie będą suche i twarde, a staną się chrupiące i soczyste w środku. Zbyt duża ilość bułki wchłania wilgoć, przez co kotlety mielone często wychodzą niezbyt smaczne.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Tradycyjne kotlety mielone. Sposób wykonania

  1. Mięso mielimy w maszynce lub jeśli mamy już zmielone wrzucamy do wysokiej miski.
  2. Wbijamy jajka. Dodajemy sól i świeżo zmielony czarny pieprz.
  3. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Wrzucamy do wieprzowiny.
  4. Wsypujemy łyżkę bułki tartej. Całość dokładnie wyrabiamy za pomocą dłoni. Doprawiamy do smaku.
  5. Formujemy kulki i obtaczamy je w bułce tartej.
  6. Na rozgrzanej patelni z olejem układamy kotlety, przyciskając je widelcem, aby uzyskały płaską formę. 
  7. Smażymy na średnim ogniu z obu stron, aż będą złociste.

Tak przygotowane, klasyczne kotlety mielone podajemy z ziemniakami i tartymi buraczkami. Smak dzieciństwa gwarantowany. Smacznego!

Więcej o: