Więcej przepisów na klasyki kuchni polskiej znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl
Kotlety mielone uwielbiamy wszyscy i wielu z nas ślinka cieknie na samą myśl o soczystych, aromatycznych mięsnych kolkach. Mielone są bardzo proste w wykonaniu, jednak zasada "na oko" nie zawsze sprawia, że wychodzą idealne. Oprócz namoczonej bułki i przypraw dodajemy także jajko. Tylko ile jajek dodać, żeby uzyskać perfekcyjne i soczyste kotlety? Odpowiedź brzmi: jedno jajko na pół kilograma mięsa.
Jak zrobić perfekcyjne mielone? Oto sprawdzony przepis
Składniki:
- 1 kg mielonej wieprzowiny (karkówki lub łopatki, może być także szynka)
- 2 średnie jajka
- 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
- 1 cebula
- sól, pieprz, słodka papryka
- olej lub smalec do smażenia.
Kotlety mielone sposób wykonania:
- Czerstwą bułkę namocz w mleku. Cebulę posiekaj i zeszklij na odrobinie masła.
- Mięso przełóż do miski i wbij do niego dwa jajka. Następnie dodaj podsmażoną cebulę oraz odciśniętą kajzerkę. Dopraw do smaku przyprawami i całość dokładnie wymieszaj.
- Wilgotnymi dłońmi formuj masę mięsną w kształt kotletów i dokładnie obtocz w bułce tartej z każdej strony.
- Przygotuj patelnię i porządnie ją rozgrzej. Kotlety smaż na gorącym tłuszczu, ale na niewielkiej mocy palnika, by usmażyły się także wewnątrz.
Tak przygotowane kotlety mielone to po prostu niebo w gębie. Jeśli jesteś fanem typowo polskiej strawy, koniecznie zapamiętaj ten przepis.