Złota zasada kotletów mielonych. Zapamiętaj proporcję liczby jajek do ilości mięsa, a nigdy nie wyjdą suche

Kotlety mielone to klasyka polskich obiadów i w każdym domu smakują nieco inaczej. Nie jest kłamstwem stwierdzenie, że większość z nas kotlety mielone robi "na oko", przez co czasem kotlety wychodzą suche, lub przeciwnie - zbyt zbite. Istnieje jedna złota zasada kotletów mielonych. Dotyczy ona proporcji jajek do mięsa.

Więcej przepisów na klasyki kuchni polskiej znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Zobacz wideo

Kotlety mielone uwielbiamy wszyscy i wielu z nas ślinka cieknie na samą myśl o soczystych, aromatycznych mięsnych kolkach. Mielone są bardzo proste w wykonaniu, jednak zasada "na oko" nie zawsze sprawia, że wychodzą idealne. Oprócz namoczonej bułki i przypraw dodajemy także jajko. Tylko ile jajek dodać, żeby uzyskać perfekcyjne i soczyste kotlety? Odpowiedź brzmi: jedno jajko na pół kilograma mięsa.

Jak zrobić perfekcyjne mielone? Oto sprawdzony przepis

Składniki:

  • 1 kg mielonej wieprzowiny (karkówki lub łopatki, może być także szynka)
  • 2 średnie jajka
  • 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • olej lub smalec do smażenia.

Kotlety mielone sposób wykonania:

  1. Czerstwą bułkę namocz w mleku. Cebulę posiekaj i zeszklij na odrobinie masła.
  2. Mięso przełóż do miski i wbij do niego dwa jajka. Następnie dodaj podsmażoną cebulę oraz odciśniętą kajzerkę. Dopraw do smaku przyprawami i całość dokładnie wymieszaj. 
  3. Wilgotnymi dłońmi formuj masę mięsną w kształt kotletów i dokładnie obtocz w bułce tartej z każdej strony.
  4. Przygotuj patelnię i porządnie ją rozgrzej. Kotlety smaż na gorącym tłuszczu, ale na niewielkiej mocy palnika, by usmażyły się także wewnątrz.

Tak przygotowane kotlety mielone to po prostu niebo w gębie. Jeśli jesteś fanem typowo polskiej strawy, koniecznie zapamiętaj ten przepis.

Więcej o: