Ciasto babci
Ciasto babci
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Wiśnie - 15 dag z llikieruCzekolada gorzka - 25 dagMasło - 25 dag + do formyJajka - 6Cukier - 16 dag + 1/2 szklankiMąka pszenna - 10 dagSól - szczyptaWoda - 2 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Połącz składniki syropu, podgrzewaj na małym ogniu aż do wrzenia. Wiśnie pokrój na połówki i wrzuć do syropu. Gotuj 5-8 minut.
2 / 3
Czekoladę rozpuść na parze. Przestudź, utrzyj z dodawanym po kawałeczku masłem. Połącz z cukrem, żółtkami (dodając je po jednym) i mąką. Wrzuć też owoce wyjęte z syropu. Białka ubij ze szczyptą soli i delikatnie wymieszaj z czekoladową masą.
3 / 3
Ciasto wlej do natłuszczonej tortownicy i piecz 30 minut w temp. 180 st. C.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory