Owiane kontrowersją chipsy ze skórek. Idealna przekąska do meczu, ale zapamiętaj metodę "na trzy razy"

Jeśli umawiamy się na wspólne kibicowanie, na stole często pojawia się złoty trunek i obowiązkowo przekąski. Dziś mamy dla was przepis na przekąskę dla odważnych (albo po prostu dla osób lubiących smaczne chrupaski). Chipsy ze skórek wieprzowych to zdecydowanie coś, czego musi spróbować każdy kibic - nawet jeśli wynik meczu nie będzie zadowalający, przynajmniej spróbujecie dobrych chipsów.

Więcej przekąsek idealnych do wspólnego kibicowania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Przekąski do meczu to nie tylko ziemniaczany chipsy i solone paluszki. Jeśli szukasz przepisu, który zarazem zaskoczy i zasmakuje, zrób skórki wieprzowe. Może to brzmi trochę kontrowersyjnie, ale prażynki ze skórek są naprawdę pyszne i możesz dowolnie modyfikować ich smak przyprawami. Jednak żeby wyszły delikatne i chrupiące, musisz troszkę się przyłożyć. Poznaj metodę "na trzy razy" - skórki trzeba obrobić właśnie tyle razy.

Jajka po szkockuUwaga, teraz będzie HIT - przepis na najlepsze jajka. Idealne na każdą okazję

Przekąski do meczu, czyli keto chipsy ze skórek

Składniki:

  • ok. 1.5 kg skór wieprzowych, możliwie cienko odkrojonych od mięsa
  • sól
  • ulubione przyprawy
  • tłuszcz do głębokiego smażenia

Sposób wykonania:

  1. Za pomocą ostrego noża dokładnie odkrój od skór pozostałości mięsa i tłuszcz. Skóra powinna być tak cienka, jak tylko możliwe.
  2. Skórę pokrój na mniejsze kawałki, włóż do garnka i zalej wodą i dodaj płaską łyżkę soli. Gotuj na umiarkowanym ogniu ok. 1,5 godziny.
  3. Ugotowaną skórę wyjmij, osusz i pokrój na małe kwadraciki. Następnie rozłóż kawałki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i susz w piekarniku nagrzanym do 120 stopni (z funkcją termoobiegu przy lekko uchylonych drzwiczkach) przez pięć godzin.
  4. Kiedy skórki będą już twarde, w rondlu rozgrzej tłuszcz do głębokiego smażenia. Wrzucaj kawałki skórki partami na rozgrzany tłuszcz (podczas smażenia sporo urosną) i smaż przez dosłownie 2 minuty. 
  5. Usmażone prażynki ze skórek odsącz na ręczniku papierowym i dodaj ulubione przyprawy. Tą przekąską zaskoczysz każdego.

Gofry na słono z warzywamiPrzepis na gofry. Smakują świetnie nie tylko na słodko

Więcej o: