Przepis na gofry. Smakują świetnie nie tylko na słodko. Z tymi dodatkami wyczarujesz z nich smaczny obiad

Szukasz pomysłu na lekki obiad? Przygotuj... gofry! Słodki przysmak kojarzony z wakacyjnymi szaleństwami łatwo można zamienić w sycący, pełnowartościowy posiłek - zarówno w wersji na słodko, jak i na słono.

Gofry z bitą śmietaną, owocami i słodkimi dodatkami to obowiązkowy punkt każdego wakacyjnego wyjazdu. Od kilku lat także wytrawna wersja tego przysmaku cieszy się popularnością. Nic dziwnego, odpowiednie dodatki świetnie podkręcą smak gofrów i sprawią, że posiłek będzie rewelacyjnym pomysłem na zdrowy obiad.

Zobacz wideo Gofry z cukinii - zdrowa przekąska

Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Przepis na gofry. Tak zrobisz smaczną podstawę

Jak zrobić chrupiące gofry, które będą smakowały dokładnie tak, jak z nadmorskiej budki? Warto zastosować dwie podstawowe zasady. Po pierwsze, aby wypieki były puszyste, należy ubić białka jaj na sztywną pianę i dopiero wtedy połączyć je z resztą składników. Po drugie, ciastu należy dać nieco odpocząć przed pieczeniem. To sprawi, że gofry nie będą rozpadać się podczas pieczenia.

Składniki:

  • dwie szklanki mąki pszennej,
  • szklanka mleka lub napoju roślinnego,
  • szklanka wody gazowanej,
  • dwa jajka,
  • łyżka cukru,
  • łyżeczka sody lub proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • łyżka oleju.

Wytrawne gofry. Te połączenia zasmakują domownikom

Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, cukrem oraz szczyptą soli. Dodaj mleko oraz wodę gazowaną, a także łyżkę oleju. 

Oddziel żółtka od białek. Żółtka połącz z resztą składników, a białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do ciasta. Odstaw masę na gofry na około pół godziny.

Po tym czasie upiecz gofry. Wytrawna wersja tego przysmaku będzie świetnie smakować z awokado, jajkiem oraz przysmażonym boczkiem. Świetną opcją jest także podanie gofrów w towarzystwie sera mozzarella oraz pieczarek. Goframi można także zastąpić ryż czy ziemniaki i podać je jako dodatek do gulaszu lub pieczonych warzyw

Więcej o: