Gofry z bitą śmietaną, owocami i słodkimi dodatkami to obowiązkowy punkt każdego wakacyjnego wyjazdu. Od kilku lat także wytrawna wersja tego przysmaku cieszy się popularnością. Nic dziwnego, odpowiednie dodatki świetnie podkręcą smak gofrów i sprawią, że posiłek będzie rewelacyjnym pomysłem na zdrowy obiad.
Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl
Jak zrobić chrupiące gofry, które będą smakowały dokładnie tak, jak z nadmorskiej budki? Warto zastosować dwie podstawowe zasady. Po pierwsze, aby wypieki były puszyste, należy ubić białka jaj na sztywną pianę i dopiero wtedy połączyć je z resztą składników. Po drugie, ciastu należy dać nieco odpocząć przed pieczeniem. To sprawi, że gofry nie będą rozpadać się podczas pieczenia.
Składniki:
Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, cukrem oraz szczyptą soli. Dodaj mleko oraz wodę gazowaną, a także łyżkę oleju.
Oddziel żółtka od białek. Żółtka połącz z resztą składników, a białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do ciasta. Odstaw masę na gofry na około pół godziny.
Po tym czasie upiecz gofry. Wytrawna wersja tego przysmaku będzie świetnie smakować z awokado, jajkiem oraz przysmażonym boczkiem. Świetną opcją jest także podanie gofrów w towarzystwie sera mozzarella oraz pieczarek. Goframi można także zastąpić ryż czy ziemniaki i podać je jako dodatek do gulaszu lub pieczonych warzyw.