Zupa szczawiowa - przepis babci, który zawsze się udaje. Dodaj ten składnik, aby podkręcić smak dania

Zupa szczawiowa - przepis babci warto wykorzystać, jeśli mamy ochotę na tradycyjne smaczne danie. Dodatek śmietany oraz, obowiązkowo, jajka nie tylko podbije smak, ale także wartości odżywcze potrawy.

Zupa szczawiowa to prawdziwy smak wiosny. Nic dziwnego, to właśnie o tej porze roku można ją ugotować, wykorzystują świeże i smaczne składniki. Jeśli nie wiecie, jak przygotować to danie, zachęcamy do wypróbowania babcinej receptury. Nie od dziś wiadomo przecież, że babcie gotują najlepiej!

Zobacz wideo chłodnik z botwinki

Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Zupa szczawiowa - przepis babci. Poradzi sobie z nim nawet kuchenny laik

Do przygotowania zupy szczawiowej warto wykorzystać świeże liście szczawiu. Dzięki temu danie będzie wyjątkowo aromatyczne. Co jeszcze jest potrzebne?

Składniki:

  • pęczek świeżych liści szczawiu (opcjonalnie przecier),
  • włoszczyzna,
  • cztery łyżki kwaśniej śmietany,
  • łyżka masła lub dwie łyżki oliwy,
  • jajka.

Przyprawy:

  • sól,
  • pieprz,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie.

Tak przygotujesz aromatyczną zupę szczawiową. To tylko kilka prostych kroków

Przygotuj bulion drobiowy lub warzywny. Możesz wykorzystać gotowy, zamrożony wcześniej (o tym, jak go przygotować przeczytasz tutaj).

Jeśli nie dysponujesz domową kostką rosołową, nastaw mięso na bulion, dopraw zielem angielskim i liściem laurowym, a następnie dodaj umytą i pokrojoną włoszczyznę: marchewkę, seler i pietruszkę. Gotuj na małym ogniu przez około godzinę. Po tym czasie wyciągnij mięso i warzywa i przecedź wywar.

W osobnym garnku ugotuj jajka na twardo, a następnie odstaw do ostygnięcia.

Liście szczawiu umyj i osusz, a następnie posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę lub masło i podsmaż szczaw. Możesz nieco dosolić liście, a następnie wrzuć je do wywaru. Dopraw solą i pieprzem. Całość gotuj na małym ogniu.

W osobnym naczyniu wymieszaj śmietanę z mąką. Gdy składniki się połączą, dodaj do nich kilka łyżek zupy i przemieszaj. Następnie powoli wlewaj śmietanę z mąką do garnka z zupą. Całość dokładnie rozprowadź. Gotową zupę podawaj z przekrojonym na pół jajkiem.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA