Obiad za niecałe 4 złote? Katarzyna Bosacka pokazała, że się da. To klasyk polskiej kuchni

Katarzyna Bosacka ponownie zaskakuje tanią propozycją obiadową. Ten przepis to klasyk kuchni polskiej, a jego porcja kosztuje niecałe 4 złote. Potrawa sprawdza się nawet na niedzielny szybki posiłek.

Katarzyna Bosacka to znana dziennikarka i osobowość telewizyjna, która edukuje i podpowiada jak jeść zdrowo, ekologicznie i tanio. Na swoim kanale YouTube „EkoBosacka" nie tylko opowiada jak czytać etykiety produktów albo jak marnować mniej żywności, a także przedstawia budżetowe przepisy za kilka złotych. Aby móc jeszcze bardziej poznać tanią kuchnię wydała książkę "Obiad za mniej niż 5 złotych na osobę", w której podzieliła się sprawdzonymi recepturami. Jedną z propozycji są kotlety mielone z kalafiorem. Podane z purée z marchwi i kaszą tworzą budżetowy posiłek. Jak sama napisała

Ze wszystkich składników wyszło 5 porcji. Za całość zapłaciłam 19,59 zł. Koszt jednej porcji to 3,92 zł.

Przepis na kotlety mielone z kalafiorem Katarzyny Bosackiej

Składniki

  • średniej wielkości kalafior,
  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • niewielki kawałek pora,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • łyżeczka masła,
  • pół szklanki bułki tartej,
  • 2 łyżki szczypiorku,
  • 300 g marchewki,
  • pół szklanki groszku świeżego lub mrożonego,
  • 200 g kaszy pęczek,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypta cynamonu,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżka soku z cytryny.

Sposób przygotowania

  1. Kalafior podziel na małe różyczki i gotuj w osolonej wodzie do miękkości. Po tym dokładnie odcedź i ostudź.
  2. Marchewkę obierz ze skórki, pokrój w krążki, umieść w garnuszku i zalej jak najmniejszą ilością wody. Gotuj do miękkości, lekko odcedź.
  3. Następnie dodaj łyżeczkę masła, szczyptę cynamonu, sól oraz łyżkę soku z cytryny. Zblenduj całość na gładkie purée. Gdy będzie taka potrzeba dodaj odrobinę wody.
  4. Kaszę ugotuj w osolonej wodzie w proporcjach: szklanka kaszy, dwie szklanki wody. Gotuj około 25 minut do miękkości.
  5. Groszek umieść w rondelku i zalej wodą, gotuj przez 2-3 minuty.
  6. Pora umyj i drobno posiekaj.
  7. Olej rozgrzej na patelni, dodaj pora, wymieszaj, a następnie dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  8. Na patelnię wlej 3 łyżki wody i duś wszystko przez kilka minut na małym ogniu.
  9. Kiedy kalafior ostygnie zblenduj go na gładką masę, jednak tak aby pozostały niewielkie grudki. Następnie dodaj usmażonego pora, jajko, natkę pietruszki, mięso mielone i 4 łyżki bułki tartej. Dopraw wszystko gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  10. Wyrabiaj ręcznie, jeśli jest taka konieczność dodaj więcej bułki tartej.
  11. Z masy formuj kotlety, które obtocz w pozostałej bułce tartej.
  12. Smaż na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju.
  13. Mielone podawaj z purée z marchewki oraz kaszą i groszkiem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.