-
Haps
-
Jak przygotować
- Obiad za niecałe 4 złote? Katarzyna Bosacka pokazała, że się da. To klasyk polskiej kuchni
Obiad za niecałe 4 złote? Katarzyna Bosacka pokazała, że się da. To klasyk polskiej kuchni
Katarzyna Bosacka ponownie zaskakuje tanią propozycją obiadową. Ten przepis to klasyk kuchni polskiej, a jego porcja kosztuje niecałe 4 złote. Potrawa sprawdza się nawet na niedzielny szybki posiłek.
Katarzyna Bosacka to znana dziennikarka i osobowość telewizyjna, która edukuje i podpowiada jak jeść zdrowo, ekologicznie i tanio. Na swoim kanale YouTube „EkoBosacka" nie tylko opowiada jak czytać etykiety produktów albo jak marnować mniej żywności, a także przedstawia budżetowe przepisy za kilka złotych. Aby móc jeszcze bardziej poznać tanią kuchnię wydała książkę "Obiad za mniej niż 5 złotych na osobę", w której podzieliła się sprawdzonymi recepturami. Jedną z propozycji są kotlety mielone z kalafiorem. Podane z purée z marchwi i kaszą tworzą budżetowy posiłek. Jak sama napisała
Ze wszystkich składników wyszło 5 porcji. Za całość zapłaciłam 19,59 zł. Koszt jednej porcji to 3,92 zł.
Przepis na kotlety mielone z kalafiorem Katarzyny Bosackiej
Składniki
- średniej wielkości kalafior,
- 300 g mięsa mielonego wieprzowego,
- niewielki kawałek pora,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 jajko,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- łyżeczka masła,
- pół szklanki bułki tartej,
- 2 łyżki szczypiorku,
- 300 g marchewki,
- pół szklanki groszku świeżego lub mrożonego,
- 200 g kaszy pęczek,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- szczypta cynamonu,
- sól,
- pieprz,
- łyżka soku z cytryny.
Sposób przygotowania
- Kalafior podziel na małe różyczki i gotuj w osolonej wodzie do miękkości. Po tym dokładnie odcedź i ostudź.
- Marchewkę obierz ze skórki, pokrój w krążki, umieść w garnuszku i zalej jak najmniejszą ilością wody. Gotuj do miękkości, lekko odcedź.
- Następnie dodaj łyżeczkę masła, szczyptę cynamonu, sól oraz łyżkę soku z cytryny. Zblenduj całość na gładkie purée. Gdy będzie taka potrzeba dodaj odrobinę wody.
- Kaszę ugotuj w osolonej wodzie w proporcjach: szklanka kaszy, dwie szklanki wody. Gotuj około 25 minut do miękkości.
- Groszek umieść w rondelku i zalej wodą, gotuj przez 2-3 minuty.
- Pora umyj i drobno posiekaj.
- Olej rozgrzej na patelni, dodaj pora, wymieszaj, a następnie dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
- Na patelnię wlej 3 łyżki wody i duś wszystko przez kilka minut na małym ogniu.
- Kiedy kalafior ostygnie zblenduj go na gładką masę, jednak tak aby pozostały niewielkie grudki. Następnie dodaj usmażonego pora, jajko, natkę pietruszki, mięso mielone i 4 łyżki bułki tartej. Dopraw wszystko gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
- Wyrabiaj ręcznie, jeśli jest taka konieczność dodaj więcej bułki tartej.
- Z masy formuj kotlety, które obtocz w pozostałej bułce tartej.
- Smaż na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju.
- Mielone podawaj z purée z marchewki oraz kaszą i groszkiem.