Jak zrobić fasolkę po bretońsku, żeby była najlepsza na świecie? Trik babci Krysi na gotowanie fasoli zmienia wszystko

Fasolka po bretońsku to jedno z ulubionych dań Polaków i gości na naszych stołach zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy mamy ochotę na treściwe, pożywne dania. Przepis na fasolkę jest prosty, ale nie ma lepszej fasolki niż ta, którą robiła moja babcia Krysia. Fasolka była aromatyczna, a jej smak głęboki. Wszystko dzięki pewnemu trikowi na gotowanie fasoli - babcia dodawała do niej "gnata".
Zobacz wideo

Moja babcia do gotującej się fasoli zawsze dodawała kawałek wędzonki. Najczęściej były to kości wieprzowe lub żeberka, które jako dziecko uwielbiałam ogryzać. Dziś sama tak gotuję fasolkę po bretońsku i nieskromnie powiem - jest wyśmienita. Oto przepis na fasolkę po bretońsku po babcinemu.

Jak zrobić fasolkę po bretońsku?

Składniki:

  • ok. 0,5 kg fasolki typu Piękny Jaś
  • 300 g boczku wędzonego lub parzonego wędzonego
  • 200 g podsuszonej kiełbasy
  • ok. 300 g wędzonki (kości wieprzowych lub żeberek)
  • 2 niewielkie cebule
  • sól, pieprz, liść laurowy, majeranek
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego lub kilka łyżek koncentratu

Sposób wykonania:

  1. Przygotowanie fasolki zacznij dzień wcześniej. Suchą fasolkę wsyp do garnka i zalej wodą tak, by przykrywała ją na jakieś "3 palce". Pozostaw na całą noc.
  2. Następnego dnia garnek z fasolą wstaw na palnik, dodaj wędzonkę i kilka listków laurowych. Gotuj na średnim ogniu, aż fasolka będzie miękka.
  3. Kiedy fasola się gotuje, przygotuj resztę składników. Boczek, kiełbasę oraz cebule pokrój w kostkę. Na patelni wytop boczek. Następnie dodaj cebulę i całość podsmażaj, aż boczek będzie rumiany, a cebula szklista. 
  4. Podsmażony boczek z cebulą dodaj do garnka z fasolą. Dodaj także pokrojoną kiełbasę i wlej passatę lub koncentrat. Dopraw do smaku przyprawami i gotuj jeszcze ok. 10 minut.

Tak przygotowaną fasolkę podawaj z kromką świeżego pieczywa. Ta potrawa świetnie nadaje się także do wekowania. Wówczas smaczny obiad będziesz mieć zawsze pod ręką.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.