Zupa gulaszowa - przepis na treściwe i rozgrzewające danie na zimową chandrę. Kluczowy jest miks mięs

W zimowym menu nie może zabraknąć rozgrzewających i krzepiących posiłków. Wówczas królują zapiekanki, buliony, dania jednogarnkowe i treściwe przysmaki. Rarytasem, który bez wątpienia zasługuje na aprobatę i często gości na naszych stołach, jest zupa gulaszowa. Perfekcyjny smak gwarantuje mieszanka różnych gatunków mięs, warzyw i aromatycznych przypraw.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Swojskie przetwory, treściwe obiady, pachnące wypieki i sycące rarytasy to flagowe produkty sezonu zimowego. Wówczas w menu znajdziemy wiele smacznych kąsków, a jednym z nich bez dwóch zdań jest zupa gulaszowa. Sezonowa rozkosz rozgrzewa, syci i poprawia humor gdy za oknem gości mróz i plucha. 

Zupa gulaszowa - zimowyy rarytas w zdrowej i sycącej wersji 

Chociaż zupa gulaszowa może wydawać się czasochłonna w przygotowaniu, w praktyce jest to przysłowiowa bułka z masłem. Szczególną uwagę warto poświęcić na dobór odpowiednich mięs - świetnie sprawdzi się wieprzowina w postaci szynki, karkówki lub łopatki wieprzowej oraz polędwica, lub łopatka wołowa. Całość połączona z marchewką, pieczarkami, ziemniakami i domowym bulionem da przepyszną ucztę. Warto dodać także pomidory, kolorowe przyprawy i świeżą zieleninę.

Zobacz wideo Zupa gulaszowa

Przepis na zupę gulaszową z kolorowymi dodatkami

Składniki: 

  • 2 l bulionu warzywnego,
  • 800 g wieprzowiny np. szynki, karkówki, łopatki wieprzowej,
  • 400 g wołowiny np. polędwicy, łopatki,
  • 500 g ziemniaków,
  • 400 g pomidorów z puszki,
  • 150 ml śmietanki 30 proc.
  • 250 g pieczarek,
  • papryka czerwona i żółta,
  • 2 marchewki,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do gulaszu,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżeczka papryki słodkiej,
  • szczypta papryki ostrej,
  • kilka liści laurowych,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od pokrojenia mięsa. Kawałki powinny być możliwie jednakowej wielkości - dzięki temu równomiernie się podsmażą. Wieprzowinę i wołowinę podsmażamy na oleju w garnku o grubym dnie. Gdy całość nabierze kolorów, dodajemy przyprawę do gulaszu, papryką słodką i ostrą.
  2. Obieramy i kroimy na mniejsze kawałki warzywa - pieczarki, papryki i marchew. Dodajemy do mięsa i smażymy kilka minut. Następnie zalewamy całość bulionem, doprawiamy liściem laurowym, zielem angielskim, czosnkiem, pietruszką i solą. Dusimy pod przykryciem przez 45 minut.
  3. Po tym czasie danie powinno nabrać kolorów i aromatów. Wówczas wlewamy pomidory z puszki (warto je delikatnie rozgnieść widelcem) oraz drobno pokrojone ziemniaki. Ponownie dusimy przez około 40 minut, a następnie łączymy z zahartowaną śmietanką. 
  4. Gulasz doprawiamy solą, pieprzem, oraz ewentualnie ulubionymi ziołami czy pikantnymi specjałami. Danie dekorujemy natką pietruszki i podajemy na gorąco. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA