Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Swojskie przetwory, treściwe obiady, pachnące wypieki i sycące rarytasy to flagowe produkty sezonu zimowego. Wówczas w menu znajdziemy wiele smacznych kąsków, a jednym z nich bez dwóch zdań jest zupa gulaszowa. Sezonowa rozkosz rozgrzewa, syci i poprawia humor gdy za oknem gości mróz i plucha.
Zupa gulaszowa - zimowyy rarytas w zdrowej i sycącej wersji
Chociaż zupa gulaszowa może wydawać się czasochłonna w przygotowaniu, w praktyce jest to przysłowiowa bułka z masłem. Szczególną uwagę warto poświęcić na dobór odpowiednich mięs - świetnie sprawdzi się wieprzowina w postaci szynki, karkówki lub łopatki wieprzowej oraz polędwica, lub łopatka wołowa. Całość połączona z marchewką, pieczarkami, ziemniakami i domowym bulionem da przepyszną ucztę. Warto dodać także pomidory, kolorowe przyprawy i świeżą zieleninę.
Zobacz wideo Zupa gulaszowa
Przepis na zupę gulaszową z kolorowymi dodatkami
Składniki:
- 2 l bulionu warzywnego,
- 800 g wieprzowiny np. szynki, karkówki, łopatki wieprzowej,
- 400 g wołowiny np. polędwicy, łopatki,
- 500 g ziemniaków,
- 400 g pomidorów z puszki,
- 150 ml śmietanki 30 proc.
- 250 g pieczarek,
- papryka czerwona i żółta,
- 2 marchewki,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- 3 ząbki czosnku,
- 1/2 łyżeczki przyprawy do gulaszu,
- 3 łyżki oleju,
- sól,
- pieprz,
- łyżeczka papryki słodkiej,
- szczypta papryki ostrej,
- kilka liści laurowych,
- kilka kulek ziela angielskiego,
- łyżka posiekanej natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od pokrojenia mięsa. Kawałki powinny być możliwie jednakowej wielkości - dzięki temu równomiernie się podsmażą. Wieprzowinę i wołowinę podsmażamy na oleju w garnku o grubym dnie. Gdy całość nabierze kolorów, dodajemy przyprawę do gulaszu, papryką słodką i ostrą.
- Obieramy i kroimy na mniejsze kawałki warzywa - pieczarki, papryki i marchew. Dodajemy do mięsa i smażymy kilka minut. Następnie zalewamy całość bulionem, doprawiamy liściem laurowym, zielem angielskim, czosnkiem, pietruszką i solą. Dusimy pod przykryciem przez 45 minut.
- Po tym czasie danie powinno nabrać kolorów i aromatów. Wówczas wlewamy pomidory z puszki (warto je delikatnie rozgnieść widelcem) oraz drobno pokrojone ziemniaki. Ponownie dusimy przez około 40 minut, a następnie łączymy z zahartowaną śmietanką.
- Gulasz doprawiamy solą, pieprzem, oraz ewentualnie ulubionymi ziołami czy pikantnymi specjałami. Danie dekorujemy natką pietruszki i podajemy na gorąco.