swojski smak
-
Swojska, babcina zupa ciupanka. Ta kartoflanka na wypasie rozgrzeje i zachwyci każde podniebienie
Nic nie rozgrzeje w mroźne dni tak jak miska gorącej zup. Zamiast jednak stawiać na klasyczny rosół, pomidorową czy gulaszową wybierz ciupankę. To nic innego jak kartoflanka, wzbogacona o inne kolorowe warzywa. Tu króluje prostota, ale efekt to...
-
Babka ziemniaczana w tym wydaniu to raj dla podniebienia. Dodaj te składniki, a wyjdzie efekt wow
Przepis na babkę ziemniaczaną to klasyka, która doskonale znana jest miłośnikom tradycyjnej kuchni polskiej. Kultowe danie, które dla wielu może okazać się oczywistym, warto nieco podrasować. W tej roli świetnie sprawdzą się mięsne dodatki, świeże...
-
Biała kiełbasa z suszonymi pomidorami - brzmi wybornie. Smak będzie lepszy, jak dodasz szklankę tego płynu
W wielkanocnym menu nie może zabraknąć tradycyjnych przysmaków i swojskich produktów. Biała kiełbasa z suszonymi pomidorami to doskonały sposób na podrasowanie kultowego dania. Aromatyczne warzywa to jednak nie wszystko - sekret tkwi w szklance...
-
Przepis na domowy smalec na pajdę i na okrasę. Ma mnóstwo mięsa i kilka niespodzianek, ale uważaj na majeranek
Dziś mamy coś dla fanów swojskiego jadła i jarmarkowych smakołyków - przepis na domowy smalec idealny do pajdy z ogórkiem i do okrasy pierogów czy ziemniaczanych kluchów. Oprócz mnóstwa mięsa znajdziesz tam dwie niespodzianki i majeranek. Jednak z...
-
Kapuśniak z żeberkami - treściwy obiad w swojskim stylu. Smak gwarantuje domowa kiszona i rosół
Przepis na kapuśniak to klasyka polskiej kuchni. Sycąca i rozgrzewająca zupa smakuje obłędnie przygotowana na żeberkach i domowej kapuście kiszonej. W składnie nie może zabraknąć także kolorowych warzyw i aromatycznych przypraw, które nadadzą...
-
Przepis na schab z bandaża - najlepszą domową wędlinę. Trzymaj się trzech wskazówek, a osiągniesz mistrzostwo
Schab z bandaża czy też schab z pończochy to sposób na pyszną domową wędlinę bez niepotrzebnych ulepszaczy i wędzarni. Dojrzewający schab uda się w każdym domu, ale jeśli chcesz zdążyć do Wielkanocy, najlepiej już bierz się do pracy. W osiągnięciu...
-
Zupa pomidorowa - przepis na obiad na rosole. Podsmaż kilka składników, a poczujesz różnicę
Zupa pomidorowa to klasyka obiadowa, która często gości na naszych stołach. Aby urozmaicić klasykę, warto przygotować ją na domowym rosole i podduszonych warzywach. W składzie nie może zabraknąć cebuli, czosnku i aromatycznych przypraw. Przygotowa...
-
Łazanki - kapuściana klasyka według babcinego przepisu. Tu króluje prostota i swojski skład
Kuchnia polska słynie z kapuścianych rarytasów. Wśród gołąbków, bigosu czy kolorowych surówek warto wyróżnić tradycyjne łazanki. Przygotowane według babcinego przepisu zawsze wychodzą smaczne i pełne aromatów. Sekret tkwi w prostocie i swojskich...
-
Kapuśniak - domowa klasyka w aromatycznej odsłonie. Mięsna wkładka i domowa kiszona to gwarancja smaku
W domowym menu nie brakuje tradycyjnych dań polskiej kuchni, jednak kapuściane rarytasy królują na piedestale. Jednym ze smaczniejszych przepisów jest kapuśniak, czyli treściwa, rozgrzewająca i pokrzepiająca zupa idealna na każdą porę. Efekt...
-
Grochówka - kultowa zupa wraca na salony. Sycące danie to przede wszystkim mięsna wkładka i warzywa
Grochówka to przepis na tradycyjną polską zupę która syci, rozgrzewa i stawia na nogi. Dla wielu to entymentalne wspomnienie babcinej kuchni lub wszelakich festynów wydarzeń na świeżym powietrzu. Przygotowana w solidnym garze starczy na kilka dni ...
- Makowiec już ci się przejadł? Zrób gwiazdę makową. Istne arcydzieło
- Nie makrela. Inna ryba jest najlepsza do pasty, a Polacy kupują rzadko
- Czy bulion warzywny może odmienić wasze gotowanie? Mamy wyniki testu konsumenckiegoMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Nie mocz grzybów w wodzie, jest lepszy sposób. Będą delikatniejsze
- Przepis na miodownik. Najlepsze ciasto na święta z obłędnym kremem
- To quiz kulinarny na P! Tylko mistrzowie kuchni zgarną tu okrągłe 10/10
- To quiz kulinarny na P! Tylko mistrzowie kuchni zgarną tu okrągłe 10/10
- Takiej ceny karpia chyba nikt się nie spodziewał. Zaskoczenie
- Mają metali więcej niż na złomie. Polacy wciąż kupują te niezdrowe ryby
- Co wyciągnie sól z zupy? Owoc na pewno masz w kuchni. Szybko ją uratuje
-
Te lokalne rarytasy mogą zaskoczyć niejedno podniebienie. Na liście czernina, żętyca czy grusconka
Regionalne skarby kulinarne to oczywiście powód do dumy jednak i dla niektórych spore wyzwanie kulinarne. Niektóre z wyjątkowych potraw czy produktów, potrafią przypaść do gustu tylko lokalnym smakoszom. Jak zatem jest z czerniną, żętycą czy łódzk...
-
Smalec - prosty przepis na swojski przysmak. Idealny do wiejskiego chleba. Smak podbija jeden składnik
Smalec to regionalny produkt rodem z polskiej wski, który obłędnie smakuje w wielu wydaniach. Klasyczny przepis, który wielu z nas może kojarzyć z babciną kuchnią, bazuje na słoninie z wieprzowiny czy gęsinie. Sekretem są jednak aromatyczne dodatk...
-
Kluski zakopiańskie, czyli bananie prosty rarytas rodem z Podhala! Swojski skład podkreśli owczy ser
Regionalna kuchnia rodem z Podhala to esencja smaków, treściwych przysmaków i ciekawych połączeń. Idealnym przykładem są kluski zakopiańskie, które bazują na prostym, swojskim składzie. Receptura bazuje na ugotowanych ziemniakach, mące i bryndzy,...
-
Kapuśniak - przepis na treściwe, zimowe danie rodem z domowej kuchni. Smak gwarantuje mięsna wkładka
Domowa, tradycyjna kuchnia to skarb, który trzeba pielęgnować, dlatego warto co jakiś czas wrócić do babcinych przepisów, które z pewnością zasmakują całej rodzinie. Kapuśniak to idealne danie gdy za oknem króluje mroźna aura. Kluczem do sukcesu...
-
Przepis na babkę ziemniaczaną - spektakularne danie za grosze. Tu rządzi prostota i swojski smak
Babka ziemniaczana to domowy rarytas, który na stołach gości podczas wielu okazji, jaki w postaci banalnie prostego obiadu. Wystarczy odpowiednio połączyć kilka składników i swojska uczta jest gotowa! Smak podkreślą mięsne dodatki i hojna porcja...
-
Chłopski garnek - przepis, który syci, rozgrzewa i smakuje całej rodzinie. Baza to popularne warzywo
Chłopski garnek to prostota i perfekcja w jednym. Wszystko dzięki swojskim składnikom, łatwości w przygotowaniu i efekcie, który zadowoli nawet najbardziej wymagającym. Kluczem do sukcesu jest mięsna wkładka, ziemniaki, zioła i mieszanka...
-
Zupa gulaszowa - przepis na treściwe i rozgrzewające danie na zimową chandrę. Kluczowy jest miks mięs
W zimowym menu nie może zabraknąć rozgrzewających i krzepiących posiłków. Wówczas królują zapiekanki, buliony, dania jednogarnkowe i treściwe przysmaki. Rarytasem, który bez wątpienia zasługuje na aprobatę i często gości na naszych stołach, jest...
-
Babka ziemniaczana - przepis na smaczny i banalnie prosty obiad. Kluczowe są swojskie składniki
Proste dania i domowe obiady uchodzą za jedna z najlepszych. Wśród tradycyjnych przepisów warto wyróżnić babkę ziemniaczaną, która obłędnie smakuje, a przygotowana jest z prostych, swojskich składników. Ważne są jednak odpowiednio dobrane przypraw...
-
Zapomniany rarytas wraca do łask. Nasze prababcie przyrządzały tę zupę codziennie
Wśród domowych rarytasów nie może zabraknąć tradycyjnych przepisów i swojskich smaków. Jednym z nieco zapomnianych, ale i jednocześnie bardzo smacznych jest zalewajka. Zupa przygotowana z ziemniaków, kiełbasy i zakwasu żytniego to powrót do korzen...
-
Zupa gulaszowa - treściwa i rozgrzewająca potrawka z różnych mięs. Kluczem do sukcesu są te dodatki
Zimowe menu bogate jest w rozgrzewające potrawki, buliony i zupy. Rarytasem, który bez wątpienia zasługuje na aprobatę i często gości na naszych stołach, jest zupa gulaszowa. Treściwy obiad opiera się na kilku gatunkach mięs, warzywach i...