Zapomniany rarytas wraca do łask. Nasze prababcie przyrządzały tę zupę codziennie

Wśród domowych rarytasów nie może zabraknąć tradycyjnych przepisów i swojskich smaków. Jednym z nieco zapomnianych, ale i jednocześnie bardzo smacznych jest zalewajka. Zupa przygotowana z ziemniaków, kiełbasy i zakwasu żytniego to powrót do korzeni, ale i dobro zapisane na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zalewajka to nieco zapomniany przysmak, który niegdyś królował w domowym menu. Zupa bazuje na swojskich produktach takich jak ziemniaki, kiełbasa, zakwas, cebula, grzyby czy słonina, co sprawia, że jej smak jest wręcz bezkonkurencyjny. Kluczem do sukcesu jest jednak babciny przepis, zachowanie proporcji i odpowiednia kolejność dodawanych produktów. 

ZalewajkaZalewajka - przepis. Trik z majerankiem nada jej charakteru

Zalewajka - dawny rarytas powraca do domowego menu

Zalewajka jest ściśle powiązana z centralną Polską, a zwłaszcza Radomskiem. To właśnie z tego regionu pochodzą pierwsze wzmianki i receptury na swojskie danie. Dziś danie wpisane jest nawet do listy produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa. O perfekcyjnym smaku decydują lokalne, świeże produkty takie jak grzyby, kiełbasa, zakwas żytni, słonina, ziemniaki czy aromatyczne przyprawy

Zobacz wideo 3 pomysły na super proste zupy

Przepis na tradycyjną zalewajkę na zakwasie żytnim 

Składniki: 

  • 500 ml zakwasu żytniego,
  • 500 g ziemniaków (najlepiej typu B),
  • 150 g podwędzanej kiełbasy,
  • 150 g słoniny,
  • 4 suszone grzyby,
  • 2 cebule,
  • 4 łyżki śmietany 18 proc.
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 listki laurowe,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • płaska łyżka suszonego majeranku,
  • sól, 
  • litr wody,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od zalania grzybów zimną wodą. Najlepiej zrobić to wieczorem, dzień przed przygotowaniem zupy. 
  2. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. 
  3. W garnku podsmażamy skwarki ze słoniny, gdy będą złociste, dodajemy cebulę. Gdy warzywo nabierze kolorów, dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę, liście laurowe, ziele angielskie, po pół łyżeczki soli i pieprzu. Całość zalewamy litrem wody, dodajemy także wcześniej pokrojone ziemniaki i grzyby. 
  4. Zupę zagotowujemy, następnie zmniejszamy moc palnika i na małym ogniu gotujemy pod przykryciem przez 20 minut. 
  5. W tym czasie łączymy zakwas ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i majerankiem. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy do zupy, gdy ziemniaki będą już miękkie. 
  6. Zupę ponownie zagotowujemy, ściągamy z palnika i doprawiamy solą i pieprzem. 
  7. Tak przygotowane danie przelewamy do talerzy i podajemy. Najlepiej smakuje gorąca!

Pyszna zalewajka z dodatkiem kiełbasyPrzepis na zalewajkę jest banalny, ale ten dodatek wzmocni smak. Boczek jest gwarancją sukcesu

Więcej o: