Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Zalewajka to nieco zapomniany przysmak, który niegdyś królował w domowym menu. Zupa bazuje na swojskich produktach takich jak ziemniaki, kiełbasa, zakwas, cebula, grzyby czy słonina, co sprawia, że jej smak jest wręcz bezkonkurencyjny. Kluczem do sukcesu jest jednak babciny przepis, zachowanie proporcji i odpowiednia kolejność dodawanych produktów.
Zalewajka - dawny rarytas powraca do domowego menu
Zalewajka jest ściśle powiązana z centralną Polską, a zwłaszcza Radomskiem. To właśnie z tego regionu pochodzą pierwsze wzmianki i receptury na swojskie danie. Dziś danie wpisane jest nawet do listy produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa. O perfekcyjnym smaku decydują lokalne, świeże produkty takie jak grzyby, kiełbasa, zakwas żytni, słonina, ziemniaki czy aromatyczne przyprawy.
Zobacz wideo 3 pomysły na super proste zupy
Przepis na tradycyjną zalewajkę na zakwasie żytnim
Składniki:
- 500 ml zakwasu żytniego,
- 500 g ziemniaków (najlepiej typu B),
- 150 g podwędzanej kiełbasy,
- 150 g słoniny,
- 4 suszone grzyby,
- 2 cebule,
- 4 łyżki śmietany 18 proc.
- 3 ząbki czosnku,
- 3 listki laurowe,
- kilka kulek ziela angielskiego,
- płaska łyżka suszonego majeranku,
- sól,
- litr wody,
- pieprz,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od zalania grzybów zimną wodą. Najlepiej zrobić to wieczorem, dzień przed przygotowaniem zupy.
- Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę.
- W garnku podsmażamy skwarki ze słoniny, gdy będą złociste, dodajemy cebulę. Gdy warzywo nabierze kolorów, dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę, liście laurowe, ziele angielskie, po pół łyżeczki soli i pieprzu. Całość zalewamy litrem wody, dodajemy także wcześniej pokrojone ziemniaki i grzyby.
- Zupę zagotowujemy, następnie zmniejszamy moc palnika i na małym ogniu gotujemy pod przykryciem przez 20 minut.
- W tym czasie łączymy zakwas ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i majerankiem. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy do zupy, gdy ziemniaki będą już miękkie.
- Zupę ponownie zagotowujemy, ściągamy z palnika i doprawiamy solą i pieprzem.
- Tak przygotowane danie przelewamy do talerzy i podajemy. Najlepiej smakuje gorąca!