Więcej przepisów na domowe pieczywo znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Najsmaczniejsze i najzdrowsze pieczywo robi się oczywiście na naturalnym zakwasie. Dziś podpowiemy, jak zrobić zakwas na chleb z mąki żytniej, który możesz wykorzystać także d wypieków pszennych lub orkiszowych. O czym należy pamiętać, robiąc zakwas? Kluczowe są trzy kwestie. Pierwsza to odpowiednie proporcje. Druga - czas i systematyczność. No i trzecia - mieszamy tylko i wyłącznie drewnianą łyżką - zakwas nie lubi się z metalem. Oto przepis na zakwas żytni, dzięki któremu zrobisz najlepszy chleb.
Składniki:
Gotowy zakwas możesz przechowywać w lodówce, jednak pamiętaj, by co kilka dni go dokarmiać. Kiedy masz w planach pieczenie chleba, wyjmij słoik z zakwasem odpowiednio wcześniej, by nabrał temperatury pokojowej.