Jak zrobić zakwas na chleb? Potrzebujesz tylko dwóch składników - od dziś nie musisz przepłacać w piekarni

Nie ma nic lepszego niż świeże, domowe pieczywo. Najlepsze chleby wychodzą oczywiście na zakwasie, a my dziś z chęcią zdradzimy kilka sekretów idealnego zakwasu, który możesz hodować nawet przez rok. Jeśli przed świętami chcesz trochę zaoszczędzić, nie kupuj pieczywa w piekarni - dużo lepsze zrobisz samodzielnie.

Więcej przepisów na domowe pieczywo znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Najsmaczniejsze i najzdrowsze pieczywo robi się oczywiście na naturalnym zakwasie. Dziś podpowiemy, jak zrobić zakwas na chleb z mąki żytniej, który możesz wykorzystać także d wypieków pszennych lub orkiszowych. O czym należy pamiętać, robiąc zakwas? Kluczowe są trzy kwestie. Pierwsza to odpowiednie proporcje. Druga - czas i systematyczność. No i trzecia - mieszamy tylko i wyłącznie drewnianą łyżką - zakwas nie lubi się z metalem. Oto przepis na zakwas żytni, dzięki któremu zrobisz najlepszy chleb.

Gotowanie ziemniakówSposób teściowej na gotowanie ziemniaków. Dzięki temu więcej zyskasz

Jak zrobić zakwas na chleb?

Składniki:

  • mąka żytnia typ 2000
  • letnia woda
  • czysty, wyparzony słoik
  • drewniana łyżka lub łopatka

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj czysty i suchy słoik i wsyp do niego 30 g mąki i dodaj 30 g wody. Wymieszaj i odstaw w ciepłe i suche miejsce. 
  2. Następnego dnia  dodaj 30 g mąki i 30 g wody, ponownie zamieszaj i odstaw.
  3. Trzeciego dnia powinny pojawiać się pęcherzyki. Ponownie dodaj mąkę i wodę w tej samej ilości, zamieszaj i odstaw.
  4. Czynność z dokarmianiem zakwasu powtórz także czwartego dnia.
  5. Piątego dnia zakwas powinien już dość intensywnie pachnieć. Świadczy to o tym, że możesz już go używać do pieczenia chleba. 

Piotr Ogiński pokazuje, jak wykorzystać obierki po ziemniakachKucharz obrał ziemniaki i pokazał, ile pieniędzy wyrzucamy do kosza. Będziesz w szoku

Gotowy zakwas możesz przechowywać w lodówce, jednak pamiętaj, by co kilka dni go dokarmiać. Kiedy masz w planach pieczenie chleba, wyjmij słoik z zakwasem odpowiednio wcześniej, by nabrał temperatury pokojowej. 

Więcej o: