Przepis na zalewajkę jest banalny, ale ten dodatek wzmocni smak. Boczek jest gwarancją sukcesu

Nie istnieje chyba prostszy przepis niż zalewajka. Ta smaczna zupa często gości na naszych stołach i cieszy się uwielbieniem, zarówno wśród młodszych, jak i starszych zupoholików. Tylko jak zrobić zalewajkę, by smak zwalał z nóg? Podsmażony boczek to idealny dodatek. No i oczywiście treściwy, kwaśny żur - te dodatki wyniosą zalewajkę na wyżyny smaków.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na zalewajkę jest banalny. Wszyscy ją znają i uwielbiają, a jej fenomen polega na tym, że w każdym domu smakuje inaczej. Dziś mamy dla was przepis na zalewajkę, który sprawi, że już zawsze będziesz robić ją w ten sposób. Podsmażony boczek to idealny sposób, by nieco podrasować tę bądź co bądź, prostą zupę.

Przepis na zalewajkę:

Potrzebne składniki:

  • butelka zakwasu na żur
  • 2 duże cebule
  • ok. 300 g wędzonego boczku
  • 1 większa marchewka
  • garstka suszonych grzybków
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek

Zalewajka - jak ją zrobić?

  1. Ziemniaki i marchewkę obierz i pokrój na niewielkie kawałki. Przełóż je do garnka, dodaj suszone grzybki i zalej wodą. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe i gotuj na niewielkim ogniu.
  2. Boczek pokrój w kostkę i wytop z niego tłuszcz na suchej patelni. Dodaj posiekane cebule oraz czosnek i całość podsmażaj, aż boczek i cebula się zrumienią. Zawartość patelni przełóż do garnka z zupą.
  3. Kiedy warzywa będą już miękkie, wlej ok. 300 ml żuru. Jeśli uważasz, że zupa jest za mało kwaśna, dolej więcej. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj jeszcze 5 minut na niewielkim ogniu. Pod koniec opcjonalnie dodaj 2-3 łyżki kwaśnej śmietany.

Niby prosta polewka, a jaka smaczna. Podawaj ją z kromką świeżego pieczywa i ciesz się wyjątkowym smakiem bardzo prostej zupy. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina

Więcej o:
Copyright © Agora SA