• Link został skopiowany

Przepis na zalewajkę jest banalny, ale ten dodatek wzmocni smak. Boczek jest gwarancją sukcesu

Nie istnieje chyba prostszy przepis niż zalewajka. Ta smaczna zupa często gości na naszych stołach i cieszy się uwielbieniem, zarówno wśród młodszych, jak i starszych zupoholików. Tylko jak zrobić zalewajkę, by smak zwalał z nóg? Podsmażony boczek to idealny dodatek. No i oczywiście treściwy, kwaśny żur - te dodatki wyniosą zalewajkę na wyżyny smaków.
Pyszna zalewajka z dodatkiem kiełbasy
Dar1930 /Shutterstock

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na zalewajkę jest banalny. Wszyscy ją znają i uwielbiają, a jej fenomen polega na tym, że w każdym domu smakuje inaczej. Dziś mamy dla was przepis na zalewajkę, który sprawi, że już zawsze będziesz robić ją w ten sposób. Podsmażony boczek to idealny sposób, by nieco podrasować tę bądź co bądź, prostą zupę.

Przepis na zalewajkę:

Potrzebne składniki:

  • butelka zakwasu na żur
  • 2 duże cebule
  • ok. 300 g wędzonego boczku
  • 1 większa marchewka
  • garstka suszonych grzybków
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek

Zalewajka - jak ją zrobić?

  1. Ziemniaki i marchewkę obierz i pokrój na niewielkie kawałki. Przełóż je do garnka, dodaj suszone grzybki i zalej wodą. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe i gotuj na niewielkim ogniu.
  2. Boczek pokrój w kostkę i wytop z niego tłuszcz na suchej patelni. Dodaj posiekane cebule oraz czosnek i całość podsmażaj, aż boczek i cebula się zrumienią. Zawartość patelni przełóż do garnka z zupą.
  3. Kiedy warzywa będą już miękkie, wlej ok. 300 ml żuru. Jeśli uważasz, że zupa jest za mało kwaśna, dolej więcej. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj jeszcze 5 minut na niewielkim ogniu. Pod koniec opcjonalnie dodaj 2-3 łyżki kwaśnej śmietany.

Niby prosta polewka, a jaka smaczna. Podawaj ją z kromką świeżego pieczywa i ciesz się wyjątkowym smakiem bardzo prostej zupy. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina

Więcej o: