Czekoladowe pankejki, czyli przepis na śniadanie idealne. Co zrobić, by były puszysty i wyrośnięte?

Pankejki to amerykańskie placuszki, które najczęściej podawane są z syropem klonowym. Szczególnie kochane przez najmłodszych, są idealne na leniwe śniadanie lub przekąskę. Nie znasz przepisu? Dzięki naszej sprawdzonej recepturze wyjdą idealnie wyrośnięte i puszyste jak chmurka.

Więcej informacji o Polsce i świecie przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Pankejki to nic innego jak placki z ciasta z masłem, mlekiem i jajkiem. Są smażone z dwóch stron bez lub na minimalnej ilości tłuszczu. Pochodzą ze Stanów Zjednoczonych, gdzie najczęściej podawane są z kawałkiem topiącego się masła, bitą śmietaną lub syropem klonowym. Czasem nawet są serwowane z plasterkiem chrupiącego bekonu. Jest to danie typowo śniadaniowe, zupełnie inne od naszych naleśników.

Czym różni się pancake od naleśnika?

Największą różnicą pomiędzy naleśnikiem a pankejkiem jest mieszanie ciasta. Skład jest bardzo podobny. W przygotowaniu klasycznych naleśników istotny jest etap końcowy - mieszając musimy zadbać o aksamitną konsystencję i idealne połączenie składników. W przypadku pankejków najważniejszą rzeczą, aby wyszły, jest niedokładne wymieszanie składników suchych z mokrymi.

Brzmi absurdalnie? Po dodaniu składników suchych do mokrych należy wymieszać je tylko do momentu połączenia. W cieście mają pozostać grudki, ale nie ślady mąki.

Więcej przepisów na naleśniki znajdziesz w naszym artykule: Przepis na naleśniki, które zawsze się udają.

Co zrobić, żeby pankejki urosły? 

Jeśli chcesz uzyskać puszyste i wyrośnięte nie żałuj ciasta nakładanego na patelnię. Dwie łyżki to za mało na jedną porcję.  Dodatkowo, w trakcie smażenia należy pamiętać o jednej ważnej kwestii. Nakładamy najpierw porcję ciasta, czekamy, aż lekko zetną się jego krawędzie (pojawią się bąbelki) i wtedy dokładamy dodatkową łyżkę ciasta. Składniki są równie istotne - użyj odrobiny sody i proszku do pieczenia a pankejki wyjdą idealne

Smażenie pankejków - o czym pamiętać? 

Smażenie na patelni teflonowej lub podobnej z powłoką nieprzywierająca. Patelnie stalowe lub żeliwne nie nadają się do smażenia pankejków. Na rynku są dostępne specjalne patelnie, które ułatwiają proces. Na patelnie nie dodajemy tłuszczu, jest on zbędny, ponieważ do ciasta dodajemy roztopione masło.

Zobacz wideo Pankejki z blaszki

Przepis na czekoladowe pankejki

Składniki:

  • 300 ml. mleka (1 i ½ szklanki)
  • 1 jajko
  • 300 g. mąki (2 szklanki)
  • 60 g. cukru (¼ szklanki)
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 20 g. roztopionego masła (2 łyżki)
  • 2 łyżki ciemnego kakao 

Sposób przygotowania:

  • Do miski wlewamy mleko i jajko. Mieszamy trzepaczką.
  • Wszystkie suche składniki umieszczamy w dużej misce i dokładnie mieszamy. Wlewamy mokre składniki mieszając trzepaczką - tylko do połączenia Dolewamy roztopione masło i mieszamy, znowu tylko do lekkiego połączenia. Mogą pozostać grudki, ale nie ślady mąki.
  • Ciasto odstawiamy na 5 min. W tym czasie rozgrzewamy suchą patelnię. Po tym czasie mieszamy masę raz, aby upewnić się, że masło się nie oddzieliło.
  • Nakładamy po 100 ml. masy na rozgrzaną patelnię (spore 3 łyżki), zmniejszamy moc i smażymy.
  • Kiedy ciasto zetnie się na krawędziach (pojawią się bąble), dolewamy na środek każdego placka po łyżce ciasta. Smażymy chwilę. 3
  • Przewracamy placka i smażymy, aż będzie lekko brązowy z każdej strony. Powtarzamy z całą masą.
  • Pankejki najlepiej smakują z syropem klonowym, świeżymi owocami i serkiem mascarpone.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: