A może ciasto z borówkami? Sprawdźcie nasz superprosty przepis:
Na początek pomyśl, jakie pancakes lubisz najbardziej. Gładkie, elastyczne? Czy może lubisz czuć strukturę podczas gryzienia? Od tego zależy pierwszy krok w przygotowaniu pancakes z borówkami. Nasz przepis nie zawiera bowiem mąki. Mogą go więc spróbować wszyscy, którzy są na diecie bezglutenowej lub diecie redukcyjnej. Wystarczy wybrać płatki owsiane bezglutenowe, ekologiczne. Jeśli lubisz gładkie placki, bez żadnych grudek, zblenduj płatki owsiane na pył. Ale jeśli wolisz czuć strukturę podczas zajadania się plackami, zblenduj płatki owsiane tylko odrobinę lub wcale!
Do tak przygotowanych płatków owsianych dodaj dwa banany i jajka. I znowu możesz zblendować wszystko na gładką masę, a możesz użyć widelca lub tłuczka do ziemniaków i jedynie rozbić składniki. Wymieszaj masę dobrze, wsyp do niej umyte, odszypułkowane i osuszone borówki. Rozgrzej tłuszcz kokosowy na patelni. Smaż pancakes z obu stron na rumiany kolor. Nie przejmuj się, kiedy placuszki będą wręcz czarne. Takie kolor dają borówki, które pod wpływem ciepła rozpadają się i zwyczajnie brudzą.
Pancakes z borówkami serwuj z ulubionym serkiem waniliowym, jogurtem, szczyptą cynamonu lub jedz samodzielnie. Obłędne, prawda?