zalewajka
-
Tak dawniej jedli biedniejsi. Brali grzyby i kwaśny dodatek. Ten smak to arcydzieło
Polska kuchnia jest niezwykle ciekawa i bogata, a co ważne, najlepsze dania wywodzą się z kuchni biedniejszych warstw społecznych. Tak jest w przypadku zupy z grzybami, o której dziś opowiemy. Niektórzy mówili na nią po prostu barszcz grzybowy, in...
-
Wiejskie i skromne danie wraca na salony. To najprostsza zupa świata
Jak polska długa i szeroka, tyle tu wspaniałych dań, jednak jedno znacznie wyróżnia się na tle pozostałych. Mowa tu o zalewajce, która jest nazywana przez wielu najprostszą zupą na świecie. Przepis to przysłowiowa bułka z masłem, jednak i tu warto...
-
Najbardziej wiejska zupa - tak jadało się zimą w okolicach Radomia. Nie można pozwolić, by ten przepis przepadł
Zalewajkę każdy pewnie zna i lubi. Ale zalewajka, którą jadało się dawno, dawno temu na wsiach pod Radomiem, jest nieco inna. Moja babcia nauczyła się tego przepisu od swojej teściowej, a owa teściowa - od swojej. Przepis jest prosty, tani i...
-
Kiedyś na stołówce jadłam ją co tydzień. Dziś nie każdy o niej pamięta. A była "królową potraw"
Jestem ciekawa, czy już wiecie, o jaką zupę mi chodzi. Zdjęcie oczywiście sporo zdradza. To nic innego, jak zalewajka. Zajadałam się nią jako dziecko, ale gdy dorosłam, już chyba nie miałam okazji jej spróbować. Zawsze miło ją wspominam i choć wie...
-
Ta wielkanocna zalewajka jest lepsza od niejednego żurku. Dodanie mrożonego składnika to cały jej sekret
Wybór dań na ucztę wielkanocną nie jest łatwym zadaniem. Oczywiste jest, że niektóre potrawy muszą się na niej pojawić. Jednak w tym roku możesz postawić na oryginalny wybór potraw. Ewa Wachowicz zamiast żurku i białego barszczu proponuje zalewajk...
-
Zalewajka, przepis na zupę z dawnych lat. Delikatna i pożywna, bo smakuje jak u babci
Każdy z nas pamięta takie dania, które smakowały najlepiej, kiedy przyrządzała je babcia. Przykładem jest zalewajka. Przepis na prostą, a zarazem sycącą zupę nie jest skomplikowany. Odrobina śmietany nada całości domowy charakter.
-
Zalewajka - zupa rodem z polskiej wsi. Przygotujesz z kilku składników, jednak kluczem jest majeranek
Kuchnia regionalna słynie ze swojskich smaków i lokalnych rarytasów. Zalewajka to idealny przykład - przepis w wielu domach jest wręcz przekazywany z pokolenia na pokolenie, a opiera się jedynie na kilku bazowych produktach. W składzie króluje...
-
Zapomniany rarytas wraca do łask. Nasze prababcie przyrządzały tę zupę codziennie
Wśród domowych rarytasów nie może zabraknąć tradycyjnych przepisów i swojskich smaków. Jednym z nieco zapomnianych, ale i jednocześnie bardzo smacznych jest zalewajka. Zupa przygotowana z ziemniaków, kiełbasy i zakwasu żytniego to powrót do korzen...
-
Zalewajka - przepis na najprostszą zupę świata. Trik z majerankiem nada jej charakteru
Zalewajka to smak polskiej wsi. Prosta, aromatyczna zupa, którą wszyscy uwielbiany tradycyjnie jest zalewana żurem, stąd jej nazwa. Co należy zrobić, by zalewajka nabrała nowego wymiaru i stała się jeszcze smaczniejsza? Dodatek podprażonego...
-
Przepis na zalewajkę jest banalny, ale ten dodatek wzmocni smak. Boczek jest gwarancją sukcesu
Nie istnieje chyba prostszy przepis niż zalewajka. Ta smaczna zupa często gości na naszych stołach i cieszy się uwielbieniem, zarówno wśród młodszych, jak i starszych zupoholików. Tylko jak zrobić zalewajkę, by smak zwalał z nóg? Podsmażony boczek...
- Przed pieczeniem ziemniaków robię jedno. Skórka idealnie chrupie
- Taki łosoś to gratka dla smakoszy. Idealna przekąska na święta
- Czy bulion warzywny może odmienić wasze gotowanie? Mamy wyniki testu konsumenckiegoMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Mąka, serek wiejski i zero drożdży. Chwila i masz furę racuchów
- Świąteczny wypiek, który wyróżnia się wśród klasyki. Zniknie pierwszy
- Na święta zrobię sałatkę z makaronem. Rodzina woli ją od jarzynowej
- Karkówka na obiad świąteczny - kwintesencja smaku i aromatu
- Zrób na obiad zupę pizza. Zamykasz oczy i jakbyś jadł pepperoni
- Przepis na sernik, który nie opada, jest mięciutki i puszysty. Ważny składnik podawało się niemowlętom
- Jak gotować suszone grzyby? Jedna praktyka zawsze zdaje egzamin