Zalewajka - przepis na najprostszą zupę świata. Trik z majerankiem nada jej charakteru

Zalewajka to smak polskiej wsi. Prosta, aromatyczna zupa, którą wszyscy uwielbiany tradycyjnie jest zalewana żurem, stąd jej nazwa. Co należy zrobić, by zalewajka nabrała nowego wymiaru i stała się jeszcze smaczniejsza? Dodatek podprażonego majeranku na suchej patelni załatwi sprawę - zalewajka będzie smakowała jak u babci a może jeszcze lepiej.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Polskie zupy są najlepsze, a zdecydowanie jedną z najlepszych jest zalewajka. Jej przygotowanie jest banalne, a podprażony majeranek nada jej wyjątkowego smaku i aromatu. Nie masz pomysłu na dzisiejszy obiad? Pyszna zalewajka gorąco się poleca.

Kawa z dodatkami (zdjęcie ilustracyjne)Domowa kawa - przepis na trzy kawowe napoje rodem z prawdziwej kawiarni

Zalewajka - przepis

Składniki:

  • ok. 600 g ziemniaków
  • 0,5 litra żuru
  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 300 g boczku wędzonego
  • śmietana 18 proc
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek
  • kilka suszonych grzybków

Zalewajka - sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę a boczek pokrój w kostkę.
  2. Ziemniaki przełóż do garnka i zalej je zimną wodą (ok. 2 litrów). Dodaj ziele angielskie oraz kilka listków laurowych i gotuj na wolnym ogniu.
  3. Na patelni połóż pokrojony boczek i przez chwilę go wytapiaj. Kiedy się przyrumieni, dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek. Podsmażaj chwilę całość, następnie dodaj do gotujących się ziemniaków.
  4. Na suchą patelnię wsyp płaską łyżkę majeranku. Chwilę go podsmażaj, aż uwolni swój aromat. Uważaj jednak, by go nie spalić. Dodaj do zupy.
  5. Do naczynia wlej żur i dodaj 4 łyżki śmietany. Zamieszaj i wlej do zupy.
  6. Zalewajkę gotuj na niewielkim ogniu, aż ziemniaki będą całkowicie miękkie. Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem do smaku.

Placuszki bananowePlacuszki bananowe fit - przepis na śniadanie. Ważny jest rodzaj mąki

Zalewajka najlepiej smakuje z pajdą wiejskiego chleba. Zrób zalewajkę dziś na obiad i poczuj się jak na wakacjach u babci na wsi. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: