Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Polskie zupy są najlepsze, a zdecydowanie jedną z najlepszych jest zalewajka. Jej przygotowanie jest banalne, a podprażony majeranek nada jej wyjątkowego smaku i aromatu. Nie masz pomysłu na dzisiejszy obiad? Pyszna zalewajka gorąco się poleca.
Zalewajka - przepis
Składniki:
- ok. 600 g ziemniaków
- 0,5 litra żuru
- 2 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 300 g boczku wędzonego
- śmietana 18 proc
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek
- kilka suszonych grzybków
Zalewajka - sposób wykonania:
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę a boczek pokrój w kostkę.
- Ziemniaki przełóż do garnka i zalej je zimną wodą (ok. 2 litrów). Dodaj ziele angielskie oraz kilka listków laurowych i gotuj na wolnym ogniu.
- Na patelni połóż pokrojony boczek i przez chwilę go wytapiaj. Kiedy się przyrumieni, dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek. Podsmażaj chwilę całość, następnie dodaj do gotujących się ziemniaków.
- Na suchą patelnię wsyp płaską łyżkę majeranku. Chwilę go podsmażaj, aż uwolni swój aromat. Uważaj jednak, by go nie spalić. Dodaj do zupy.
- Do naczynia wlej żur i dodaj 4 łyżki śmietany. Zamieszaj i wlej do zupy.
- Zalewajkę gotuj na niewielkim ogniu, aż ziemniaki będą całkowicie miękkie. Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem do smaku.
Zalewajka najlepiej smakuje z pajdą wiejskiego chleba. Zrób zalewajkę dziś na obiad i poczuj się jak na wakacjach u babci na wsi. Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.