Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Dobra kawa kojarzy się z porządną kawiarnią, ale to kosztuje. Dotrzeć też jakoś trzeba i wygospodarować czas. Nie każdy ma taką możliwość. Ale można tak samo pyszną (i wymyślną) kawę zrobić samemu we własnym domu.
Zobacz wideo Dyniowe latte na poskromienie złośnika
Kawa - przepis na pikantną mokkę
Składniki:
- kawa,
- cukier - 1,5 - 2 łyżeczek,
- kakao (gorzkie) - 1,5 - 2 łyżeczek,
- chili/pieprz cayenne - 1 łyżeczka.
Jeśli chcesz, możesz dodać odrobinę cynamonu do smaku oraz spienione mleko do całości.
Przygotowanie:
- Wymieszaj cukier z kakao i chili/pieprzem cayenne;
- Spień mleko (jeśli dodajesz);
- Kawę zaparz, wlej spienione mleko i dodaj mieszankę przypraw.
- Wymieszaj lekko i możesz pić.
Kawa - przepis na tygrysie latte
Składniki:
- kawa,
- mleko,
- cukier,
- do smaku: odrobina cynamonu i/lub kakao.
Przygotowanie:
- Mleko podziel na dwie części - jedną spień, drugą wlej bezpośrednio do kubka;
- Mleko musi być maksymalnie letnie, wręcz zimne, jeśli chcesz uzyskać 3 warstwy;
- Na płynne mleko nałóż piankę;
- Zaparz kawę i jeszcze gorącą wlej jak najmniejszym strumieniem do mleka;
- Możesz posypać kakao/cynamonem i posłodzić. Gotowe.
Kawa - przepis na napój mrożony
Ten przepis świetnie sprawdza się w upalne dni jako kawowa ochłoda.
Składniki:
- kawa,
- mleko,
- cukier,
- bita śmietana,
- lody,
- kostki lodu.
Przygotowanie:
- Kawę zaparz i wystudź;
- Połącz ją z mlekiem, cukrem i kostkami lodu w blenderze;
- Zblenduj krótko;
- Wlej powoli do schłodzonej szklanki (będziesz mieć piankę);
- Możesz dodać gałkę twoich ulubionych lodów, a na wierzchu dodać bitą śmietanę. Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.