Domowa kawa - przepis na napoje rodem z prawdziwej kawiarni. Będzie słodko, ale też pikantnie

Któż nie lubi kawy? Chyba nie ma takiej osoby. Jedni piją tylko mocną i czarną, inni rozpuszczalną. Są i tacy, którzy lubią z kawą i dodatkami do niej eksperymentować. Mamy dla was trzy ciekawe przepisy na kawowe napoje rodem z kawiarni.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Dobra kawa kojarzy się z porządną kawiarnią, ale to kosztuje. Dotrzeć też jakoś trzeba i wygospodarować czas. Nie każdy ma taką możliwość. Ale można tak samo pyszną (i wymyślną) kawę zrobić samemu we własnym domu.

Zobacz wideo Dyniowe latte na poskromienie złośnika

Kawa - przepis na pikantną mokkę 

Składniki:

  • kawa,
  • cukier - 1,5 - 2 łyżeczek,
  • kakao (gorzkie) - 1,5 - 2 łyżeczek,
  • chili/pieprz cayenne - 1 łyżeczka.

Jeśli chcesz, możesz dodać odrobinę cynamonu do smaku oraz spienione mleko do całości.

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj cukier z kakao i chili/pieprzem cayenne;
  2. Spień mleko (jeśli dodajesz);
  3. Kawę zaparz, wlej spienione mleko i dodaj mieszankę przypraw.
  4. Wymieszaj lekko i możesz pić. 

Kawa - przepis na tygrysie latte

Składniki:

  • kawa,
  • mleko,
  • cukier,
  • do smaku: odrobina cynamonu i/lub kakao.

Przygotowanie:

  1. Mleko podziel na dwie części - jedną spień, drugą wlej bezpośrednio do kubka;
  2. Mleko musi być maksymalnie letnie, wręcz zimne, jeśli chcesz uzyskać 3 warstwy;
  3. Na płynne mleko nałóż piankę;
  4. Zaparz kawę i jeszcze gorącą wlej jak najmniejszym strumieniem do mleka;
  5. Możesz posypać kakao/cynamonem i posłodzić. Gotowe.

Kawa - przepis na napój mrożony

Ten przepis świetnie sprawdza się w upalne dni jako kawowa ochłoda. 

Składniki:

  • kawa,
  • mleko,
  • cukier,
  • bita śmietana,
  • lody,
  • kostki lodu.

Przygotowanie:

  1. Kawę zaparz i wystudź;
  2. Połącz ją z mlekiem, cukrem i kostkami lodu w blenderze;
  3. Zblenduj krótko;
  4. Wlej powoli do schłodzonej szklanki (będziesz mieć piankę);
  5. Możesz dodać gałkę twoich ulubionych lodów, a na wierzchu dodać bitą śmietanę. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.