Zobacz wideo Chcesz zrobić idealną zupę ogórkową? Nie popełniaj tych błędów
Zupa zalewajka to nieco zapomniana forma obiadu. Jednak jej przygotowanie sprawia, że w bardzo prosty sposób mamy szansę przywołać smaki z dzieciństwa. Wszystko za sprawą faktu, że to babcie specjalizowały się w daniach kuchni polskiej. Ten przepis nie jest wyjątkiem i zawsze się udaje.
Zalewajka, przepis babci na pyszną zupę z dawnych lat
Bazą każdej tradycyjnej zupy jest bulion. Jednak dawniej nie wrzucano wielu warzyw, często ze względu na fakt, iż babcie pamiętały czasy powojenne, kiedy to ciężko było dostać wiele produktów, a w domach panowała bieda. Gospodynie korzystały z tego, co było pod ręką. Najczęściej obiady bazowały na ziemniakach, nabiale, czy własnych wyrobach mięsnych. Dlatego zalewajka jak inne zupy przygotowywana była z niewielkiej ilości produktów. Mimo to sekret tkwił w jakości, przez co prostota dań zyskiwała wyrafinowany smak.
Składniki:
- 500 ml zakwasu żytniego,
- litr wody,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany,
- 5 dużych ziemniaków,
- 150 g słoniny,
- 2 laski swojskiej kiełbaski,
- 2 cebule,
- sól,
- czarny pieprz świeżo zmielony.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Domowa zalewajka. Przepis krok po kroku
- Słoninkę kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na małym ogniu.
- Cebulę obieramy i siekamy w dobre kawałki.
- Kiedy ze słoniny wytopi się znaczna część tłuszczu i zaczną tworzyć się skwarki, wrzucamy cebulkę. Mieszamy całość i smażymy, aż się lekko zarumieni.
- Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na osobnej patelni.
- Do wysokiego garnka wlewamy wodę. Wrzucamy do niej kiełbasę oraz skwarki z cebulą.
- Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i płuczemy. Wrzucamy do zupy.
- Zalewajkę przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy około 20 minut.
- Kiedy ziemniaki będą już miękkie, wlewamy zakwas. Zagotowujemy.
- Śmietanę przekładamy do miseczki. Zalewamy 3 łyżkami wrzątku. Mieszamy.
- Następnie do śmietany wlewamy chochelkę gorącej zupy. Ponownie dokładnie mieszamy i wlewamy do zalewajki.
- Zupę doprawiamy do smaku i gotujemy kolejne pięć minut.
Przed podaniem do zalewajki z przepisu babci można wsypać nieco majeranku. Domowy obiad najlepiej smakuje z kromką świeżego pieczywa. Smacznego!