Barszcz ukraiński przepis babci Marysi na tradycyjny obiad. Kluczowym składnikiem są buraczki

Czasami mamy ochotę na obiad w tradycyjnym stylu. Wówczas najlepiej przyrządzić barszcz ukraiński. Przepis babci zawsze się sprawdza i oparty jest na prostych składnikach. Kluczową rolę oczywiście odgrywają buraczki. Jak przyrządzić zupę w kolorze wiosny? Zdradzamy najlepszą recepturę.
Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa

Jak ugotować barszcz ukraiński? Przepis babci rozwieje wszelkie wątpliwości. W oryginalnej wersji podawany jest z niewielkimi pampuchami, czyli kluskami na parze. W Polsce często przyrządzany jest z dodatkiem białej fasoli, która doskonale nasyci największego łasucha. 

Barszcz ukraiński, przepis babci Marysi na idealną zupę

Podstawą każdej pysznej zupy jest bulion. Dlatego, aby barszcz ukraiński był esencjonalny i pyszny należy w pierwszej kolejności położyć ogromny nacisk na jakość wywaru. Najlepiej sprawdzi się korpus z kurczaka lub kilka skrzydełek. Dzięki temu zupa będzie delikatna, ale również wyjątkowo smaczna. Nie zapominajmy o warzywach. Kluczową rolę w barszczu ukraińskim babci Marysi grają oczywiście buraki, jednak nie tylko one stanowią ważny element tradycyjnej potrawy. Poniżej podajemy najlepszy przepis.

Składniki:

  • korpus z kurczaka lub 4 skrzydełka,
  • 400 g buraków,
  • 200 g białej kapusty,
  • puszka białej fasoli,
  • 2 cebule,
  • 2 marchwie,
  • 2 pietruszki,
  • 3 ziemniaki,
  • pół średniego selera,
  • por,
  • pęczek kopru,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • litr wody,
  • sól,
  • czarny pieprz,
  • 2 łyżki octu,
  • kwaśna śmietana (opcjonalnie).

Fasolę z puszki można zastąpić świeżą fasolą. Pamiętajmy jednak, że należy ją namoczyć dzień wcześniej. Najlepiej zalać ją wodą i pozostawić na całą noc. Następnie odsączyć i dodać do zupy.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Jak zrobić barszcz ukraiński? Przepis krok po kroku

  1. Przygotowujemy bulion. Mięso wkładamy do wysokiego naczynia i zalewamy litrem zimnej wody.
  2. Cebulę, seler, pietruszkę i marchew obieramy. Płuczemy pod bieżącą wodą. 
  3. Marchewki, pietruszki i seler dzielimy na ćwiartki. Wrzucamy do mięsa.
  4. Cebulę opalamy i dodajemy do wywaru.
  5. Dokładnie płuczemy pora. Kroimy na dwie części i dodajemy do wywaru.
  6. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie oraz ząbki obrane ząbki czosnku.
  7. Gotujemy bulion przez około godzinę, aż mięso stanie się miękkie. Nie solimy!
  8. Po tym czasie dodajemy fasolę oraz obrane i posiekane w kostkę ziemniaki.
  9. Przyprawiamy zupę pieprzem i solą. Gotujemy 30 minut.
  10. Szatkujemy drobno białą kapustę.
  11. Buraki zetrzeć na dużych oczkach kuchennej tarki lub pokroić w cienkie i drobne plasterki.
  12. Kapustę i buraki wrzucamy do barszczu ukraińskiego. Wlewamy ocet. Gotujemy zupę, aż buraczki będą miękkie.
  13. Pod koniec przyprawiamy potrawę solą i pieprzem oraz dodajemy drobno posiekany koper.

Barszcz ukraiński podajemy z kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.