Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa
Jak ugotować barszcz ukraiński? Przepis babci rozwieje wszelkie wątpliwości. W oryginalnej wersji podawany jest z niewielkimi pampuchami, czyli kluskami na parze. W Polsce często przyrządzany jest z dodatkiem białej fasoli, która doskonale nasyci największego łasucha.
Barszcz ukraiński, przepis babci Marysi na idealną zupę
Podstawą każdej pysznej zupy jest bulion. Dlatego, aby barszcz ukraiński był esencjonalny i pyszny należy w pierwszej kolejności położyć ogromny nacisk na jakość wywaru. Najlepiej sprawdzi się korpus z kurczaka lub kilka skrzydełek. Dzięki temu zupa będzie delikatna, ale również wyjątkowo smaczna. Nie zapominajmy o warzywach. Kluczową rolę w barszczu ukraińskim babci Marysi grają oczywiście buraki, jednak nie tylko one stanowią ważny element tradycyjnej potrawy. Poniżej podajemy najlepszy przepis.
Składniki:
- korpus z kurczaka lub 4 skrzydełka,
- 400 g buraków,
- 200 g białej kapusty,
- puszka białej fasoli,
- 2 cebule,
- 2 marchwie,
- 2 pietruszki,
- 3 ziemniaki,
- pół średniego selera,
- por,
- pęczek kopru,
- 3 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 3 ząbki czosnku,
- litr wody,
- sól,
- czarny pieprz,
- 2 łyżki octu,
- kwaśna śmietana (opcjonalnie).
Fasolę z puszki można zastąpić świeżą fasolą. Pamiętajmy jednak, że należy ją namoczyć dzień wcześniej. Najlepiej zalać ją wodą i pozostawić na całą noc. Następnie odsączyć i dodać do zupy.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Jak zrobić barszcz ukraiński? Przepis krok po kroku
- Przygotowujemy bulion. Mięso wkładamy do wysokiego naczynia i zalewamy litrem zimnej wody.
- Cebulę, seler, pietruszkę i marchew obieramy. Płuczemy pod bieżącą wodą.
- Marchewki, pietruszki i seler dzielimy na ćwiartki. Wrzucamy do mięsa.
- Cebulę opalamy i dodajemy do wywaru.
- Dokładnie płuczemy pora. Kroimy na dwie części i dodajemy do wywaru.
- Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie oraz ząbki obrane ząbki czosnku.
- Gotujemy bulion przez około godzinę, aż mięso stanie się miękkie. Nie solimy!
- Po tym czasie dodajemy fasolę oraz obrane i posiekane w kostkę ziemniaki.
- Przyprawiamy zupę pieprzem i solą. Gotujemy 30 minut.
- Szatkujemy drobno białą kapustę.
- Buraki zetrzeć na dużych oczkach kuchennej tarki lub pokroić w cienkie i drobne plasterki.
- Kapustę i buraki wrzucamy do barszczu ukraińskiego. Wlewamy ocet. Gotujemy zupę, aż buraczki będą miękkie.
- Pod koniec przyprawiamy potrawę solą i pieprzem oraz dodajemy drobno posiekany koper.
Barszcz ukraiński podajemy z kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego!