Pampuchy. Przepis babci na danie z czasów PRL. Lekkie, puszyste. Podaj na słodko lub wytrawnie

Pampuchy, przysmak z dawnych lat, który przyrządzano niemal w każdym domu. Te wyjątkowe kluski na parze są lekkie, puszyste i delikatne. Można podawać je z sosem, owocami lub innymi dodatkami. Jak je przyrządzić? Przygotowaliśmy sprawdzony przepis.
Zobacz wideo Farszynki z serem Mlecznym Serenada

Pampuchy na parze pamięta każdy, kto żył w czasach PRL, a nawet w latach 90. Te puszyste kluski nazywano także buchtami. Podawano je na słodko i słono. Ich delikatna niczym chmurka konsystencja sprawiała, że chętnie przyrządzano je w polskich domach. Jak odtworzyć tamten smak?

Faworki Mądrej Babci15 minut i faworki Mądrej Babci gotowe. Potrzebujesz maszynki do mięsa

Przepis na pampuchy rodem z PRL-u. Niezapomniany smak

Pampuchy, buchty, parowańce, okrągłe kluski o puszystej strukturze miały wiele nazw. Jednak smak był zawsze ten sam. Zdarza się jednak, że zamiast delikatnych i lekkich kuleczek powstają zbite, ciężkie kluski, które nie są specjalnie smaczne. Wiele zależy od doboru składników i proporcji. Sprawdzony przepis babci na idealne pampuchy sprawi, że zawsze wyjdą wyśmienite.

Składniki:

  • 10 dag świeżych drożdży,
  • 500 ml mleka,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 4 jajka,
  • kg mąki pszennej,
  • 4 łyżki roztopionego masła,
  • sól.

Wybierając mąkę do przygotowania pampuchów, należy zwrócić uwagę na typ produktu. Aby kluski były puszyste, warto wykorzystać mąkę tortową typ 450. Inny rodzaj może sprawić, że pampuchy staną się ciężkie.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Placki po węgiersku. PrzepisPlacek po węgiersku - przepis na sycący i pyszny obiad. Nie oprzesz się

Kluski na parze. Przepis krok po kroku

  1. Do miseczki wrzucamy drożdże oraz dwie łyżki mąki i cukier. Wlewamy ciepłe mleko. Całość dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Miseczkę z zaczynem przykrywamy czystą ścierką i odstawiamy na 15 minut.
  2. Do wysokiego naczynia wsypujemy resztę mąki, mleka, jajka oraz sól. Dodajemy rozczyn, który podwoił swoją objętość. Zagniatamy ciasto.
  3. Kiedy zacznie odklejać się od dłoni, dodajemy masło. 
  4. Ponownie przekładamy ciasto na pampuchy do wysokiego naczynia. Odstawiamy pod przykryciem na 30 minut.
  5. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość około czterech centymetrów. 
  6. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Następnie przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut.
  7. Wyrośnięte pampuchy gotuj na parze pod przykryciem przez około 15 minut.

Parowańce podajemy z ulubionym sosem wytrawnym lub na słodko z cukrem, cynamonem lub owocami.

Więcej o: