Metoda 3:1 to sposób gospodyń na kluski śląskie. Dzięki niej będą rozpływać się w ustach

Kluski najlepiej smakują, gdy są miękkie i elastyczne. Sekretem, który sprawia, że są właśnie takie, jest metoda 3:1. To dzięki niej to tradycyjne danie wprost rozpływa się w ustach.

Kluski śląskie to wręcz kultowe danie, które nie tylko wyróżnia się smakiem, lecz też wyglądem. Można je rozpoznać przede wszystkim po charakterystycznym wgłębieniu, które znajduje się na środku. To właśnie tam, jeśli postanawiamy je oblać, zbiera się sos lub przysmażona cebulka.

Aby potrawa mogła cieszyć nas nie tylko wyglądem, lecz także smakiem, należy wykonać ją w odpowiedni sposób. Ile gospodyń, tyle technik, jednak dziś przedstawimy taką, która sprawia, że kluski będą sprężyste i delikatne.

Jest to metoda 3:1. Oznacza to, że na 3 części ziemniaków przypada 1 część mąki ziemniaczanej. Jeśli będziesz się stosować do tego sposobu, danie wyjdzie po mistrzowsku.

Przepis na kluski śląskie

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • ok. 140 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli.
Zobacz wideo Szybkie kluski - cóż, że ze Śląska

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, przemyj i podziel na mniejsze kawałki, aby mogły szybciej się ugotować. Umieść je w garnku z osoloną wodą i gotuj do miękkości. Następnie odcedź i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Przestudzone kartofle przeciśnij przez praskę. Możesz zrobić to dwukrotnie, aby upewnić się, że nie będą mieć w sobie grudek.
  3. Z masy ziemniaczanej uformuj kulką, którą podziel na 4 równe części.
  4. Jedną część odsuń na bok i na jej miejsce wsyp tyle mąki ile było ziemniaków w zabranym kawałku. Następnie dołóż odjęte kartofle, wbij jajko i wsyp sól. Całość dokładnie ugniataj do uzyskania jednolitej masy.
  5. Z tak przygotowanego ciasta odrywaj niewielkie kawałki i za pomocą dłoni formuj z nich kulki. Każdy kawałek delikatnie spłaszcz i zrób w nim dziurkę.
  6. Do większego garnka wlej wodę, wsyp pół łyżeczki soli i zagotuj. Do wrzącego płynu wrzucaj partiami kluseczki. Gotuj przez około 3 minuty od wypłynięcia. Wyjmuj za pomocą łyżki cedzakowej. Podawaj z sosem lub przysmażoną cebulką.
Więcej o: