Pampuchy klasyczne

Pampuchy
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (1porcja)
-
Drożdże świeże - 2 dagCukier - łyżeczkaSól - wedle uznaniaMąka pszenna - 40 dagJajka - 3Mleko 2.0 proc. - 125 mlBułka kajzerka - 1Masło - 4 dag
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Drożdże utrzyj z cukrem i szczyptą soli. Wlej do mąki, dodaj jajka i mleko, dokładnie wymieszaj. Odstaw na godzinę, aby ciasto urosło. Bułkę pokrój w kostkę i przysmaż na maśle. Ostudź, dodaj do ciasta. Dobrze zagnieć. Z ciasta uformuj owalne knedle, odstaw jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia.
2 / 2
Włóż do wrzącej osolonej wody. Gdy woda zacznie ponownie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj 15 minut, aż knedle zaczną puchnąć. W połowie gotowania odwróć knedle. Podawaj pokrojone na kromeczki.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory