Barszcz ukraiński - przepis babci. Pamiętaj o ważnej zasadzie dotyczącej buraków

Barszcz ukraiński to jedna z najbardziej lubianych przez Polaków zup. W oryginalnej wersji jest serwowany z małymi placuszkami - pampuchami, natomiast w wariacji spolszczonej - z białą fasolą. Nie ulega wątpliwości, że to danie niezwykle pożywne i warto od czasu do czasu przyrządzić je w domu. Warto pamiętać o upieczeniu buraków. Dzięki temu nasza zupa zyska wyjątkowy, głęboki aromat.

Więcej sprawdzonych przepisów babć znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Nasze babcie bardzo często włączały do swoich popisowych dań, potrawy inspirowane przepisami z krajów sąsiadujących. Nikogo nie dziwiło też przerabianie ich według własnego uznania. Jednym z najlepszych przykładów takich zabiegów jest barszcz ukraiński. Dziś kojarzymy go z pożywną zupą pełną warzyw i fasoli. Podpowiadamy, jak go przygotować. 

Zobacz wideo Plama z barszczu? Zszarzały obrus? Te i inne problemy rozwiążesz przy pomocy soli kuchennej. Sprawdź jak!

Przepis na barszcz ukraiński. Składniki

  • 400 g buraków,
  • 200 g białej kapusty,
  • puszka białej fasoli lub 100 g fasoli suchej,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • kawałek selera,
  • kawałek pora,
  • natka z pietruszki,
  • 3 liście laurowe,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 2 ząbki czosnku (najlepiej kiszonego),
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 cytryna,
  • 3 ziemniaki,
  • 150 ml śmietany,
  • olej do smażenia
  • 2 łyżeczki cukru
  • 50 g przecieru pomidorowego.

Sposób przygotowania

1. Przygotowanie barszczu ukraińskiego najlepiej zacząć dzień wcześniej. Jeśli korzystamy z suchej fasoli - należy przełożyć ją do miski, zalać wodą i zostawić na noc. Warto też przygotować buraki. Owinięte w folię aluminiową wkładamy na około godzinę do nagrzanego do 200 st. C. piekarnika. Następnie zostawiamy do ostudzenia, a rano ścieramy na dużych oczkach,

2. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej lub oliwę. Usmażyć na złoto pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać liście laurowe, pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler i por. Do warzyw wsypać cukier i 1 łyżeczkę soli. Smażyć razem przez około 3 minuty,

3. Warzywa zalać bulionem warzywnym, dodać fasolę. Gotować razem przez pół godziny. Następnie obrać i pokroić w kostkę ziemniaki i dorzucić do gotującej się zupy,

4. Poszatkować kapustę i włożyć do garnka. Następnie dodać buraki. Całość gotować do miękkości warzyw i fasoli,

5. Pod koniec gotowania dodać czosnek, sok z cytryny, ocet winny i przecier pomidorowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem,

6. Serwować zupę posypaną natką pietruszki, z łyżeczką śmietany. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.