Więcej sprawdzonych przepisów babć znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Nasze babcie bardzo często włączały do swoich popisowych dań, potrawy inspirowane przepisami z krajów sąsiadujących. Nikogo nie dziwiło też przerabianie ich według własnego uznania. Jednym z najlepszych przykładów takich zabiegów jest barszcz ukraiński. Dziś kojarzymy go z pożywną zupą pełną warzyw i fasoli. Podpowiadamy, jak go przygotować.
1. Przygotowanie barszczu ukraińskiego najlepiej zacząć dzień wcześniej. Jeśli korzystamy z suchej fasoli - należy przełożyć ją do miski, zalać wodą i zostawić na noc. Warto też przygotować buraki. Owinięte w folię aluminiową wkładamy na około godzinę do nagrzanego do 200 st. C. piekarnika. Następnie zostawiamy do ostudzenia, a rano ścieramy na dużych oczkach,
2. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej lub oliwę. Usmażyć na złoto pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać liście laurowe, pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler i por. Do warzyw wsypać cukier i 1 łyżeczkę soli. Smażyć razem przez około 3 minuty,
3. Warzywa zalać bulionem warzywnym, dodać fasolę. Gotować razem przez pół godziny. Następnie obrać i pokroić w kostkę ziemniaki i dorzucić do gotującej się zupy,
4. Poszatkować kapustę i włożyć do garnka. Następnie dodać buraki. Całość gotować do miękkości warzyw i fasoli,
5. Pod koniec gotowania dodać czosnek, sok z cytryny, ocet winny i przecier pomidorowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem,
6. Serwować zupę posypaną natką pietruszki, z łyżeczką śmietany.