Pączki hiszpańskie z piekarnika. Przepis na gniazdka polane lukrem. Pyszny deser na tłusty czwartek 2023

Tłusty czwartek 2023 już blisko. Dlatego, jeśli chcemy, aby na stole pojawiło się coś pysznego, warto przygotować szybkie i proste pączki hiszpańskie. To nic innego jak słynne delikatne gniazdka polane lukrem. Stanowią przepyszną alternatywę dla tradycyjnych pączków czy faworków. Przepis jest naprawdę łatwy.
Zobacz wideo Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie

Pączki hiszpańskie w odróżnieniu od polskiej klasycznej wersji tego deseru nie posiadają nadzienia. Wszystko za sprawą faktu, że kształtem przypominają ptasie gniazdka z dziurką w środku. Jednak mimo braku konfitury czy innych dodatków smakują obłędnie. Wystarczy odrobina lukru.

Przepis na pączki hiszpańskie. Tłusty czwartek 2023

Kluczem udanych pączków hiszpańskich jest ciasto. Aby wypiek był lekki i puszysty, a smak wręcz wciągający należy poznać kilka tajników. Po pierwsze gniazdka z lukrem wykonywane są z ciasta parzonego. Nie znajdziemy w nim drożdży, dzięki temu szybciej przyrządzimy pyszną przekąskę na tłusty czwartek. Po drugie ważny jest lukier. To on nadaje całości wyjątkowego smaku i niepowtarzalnego charakteru.

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 4 jajka,
  • szklanka wody,
  • sól.

Jak zrobić lukier do pączków hiszpańskich? Oto niezbędne składniki:

  • 200 g cukru pudru,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 3 łyżki gorącej wody.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak zrobić oponki wiedeńskie, czyli pączki hiszpańskie krok po kroku

  1. Do wysokiego garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i szczyptę soli. 
  2. Podgrzewamy na wolnym ogniu, aż masło się rozpuści. Doprowadzamy do wrzenia.
  3. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aby nie przypalić powstającego ciasta. 
  4. Ucieramy wszystkie składniki do momentu uzyskania jednolitej masy.
  5. Kiedy ciasto zacznie odklejać się od garnka, ugniatamy go jeszcze przez około trzy minuty za pomocą drewnianej łyżki.
  6. Następnie zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia.
  7. Kiedy zyska temperaturę pokojową, wbijamy jajka i miksujemy wszystko, aby powstało gładkie ciasto.
  8. Tak przygotowaną masę na pączki hiszpańskie przekładamy do rękawa cukierniczego.
  9. Na szeroką blachę kładziemy papier do pieczenia. Ciasto wyciskamy, formując gniazdka. 
  10. Oponki wiedeńskie pieczemy przez 25 minut w temperaturze 190 st. C.
  11. W tym czasie przygotowujemy lukier.
  12. Cukier puder łączymy z sokiem z cytryny oraz wlewamy wrzątek. Mieszamy, aż powstanie jednolita konsystencja.
  13. Upieczone pączki hiszpańskie polewamy lukrem i gotowe. Smacznego!

Wskazówka!

Jeżeli chcemy wykonać nieco bardziej tradycyjną formę, możemy usmażyć gniazdka na oleju. Wówczas nagrzewamy tłuszcz do około 180 st. C i smażymy pączki przez około trzy minuty z każdej strony.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.