Zobacz wideo
Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie
Pączki hiszpańskie w odróżnieniu od polskiej klasycznej wersji tego deseru nie posiadają nadzienia. Wszystko za sprawą faktu, że kształtem przypominają ptasie gniazdka z dziurką w środku. Jednak mimo braku konfitury czy innych dodatków smakują obłędnie. Wystarczy odrobina lukru.
Przepis na pączki hiszpańskie. Tłusty czwartek 2023
Kluczem udanych pączków hiszpańskich jest ciasto. Aby wypiek był lekki i puszysty, a smak wręcz wciągający należy poznać kilka tajników. Po pierwsze gniazdka z lukrem wykonywane są z ciasta parzonego. Nie znajdziemy w nim drożdży, dzięki temu szybciej przyrządzimy pyszną przekąskę na tłusty czwartek. Po drugie ważny jest lukier. To on nadaje całości wyjątkowego smaku i niepowtarzalnego charakteru.
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g masła,
- 4 jajka,
- szklanka wody,
- sól.
Jak zrobić lukier do pączków hiszpańskich? Oto niezbędne składniki:
- 200 g cukru pudru,
- łyżka soku z cytryny,
- 3 łyżki gorącej wody.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jak zrobić oponki wiedeńskie, czyli pączki hiszpańskie krok po kroku
- Do wysokiego garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i szczyptę soli.
- Podgrzewamy na wolnym ogniu, aż masło się rozpuści. Doprowadzamy do wrzenia.
- Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aby nie przypalić powstającego ciasta.
- Ucieramy wszystkie składniki do momentu uzyskania jednolitej masy.
- Kiedy ciasto zacznie odklejać się od garnka, ugniatamy go jeszcze przez około trzy minuty za pomocą drewnianej łyżki.
- Następnie zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Kiedy zyska temperaturę pokojową, wbijamy jajka i miksujemy wszystko, aby powstało gładkie ciasto.
- Tak przygotowaną masę na pączki hiszpańskie przekładamy do rękawa cukierniczego.
- Na szeroką blachę kładziemy papier do pieczenia. Ciasto wyciskamy, formując gniazdka.
- Oponki wiedeńskie pieczemy przez 25 minut w temperaturze 190 st. C.
- W tym czasie przygotowujemy lukier.
- Cukier puder łączymy z sokiem z cytryny oraz wlewamy wrzątek. Mieszamy, aż powstanie jednolita konsystencja.
- Upieczone pączki hiszpańskie polewamy lukrem i gotowe. Smacznego!
Wskazówka!
Jeżeli chcemy wykonać nieco bardziej tradycyjną formę, możemy usmażyć gniazdka na oleju. Wówczas nagrzewamy tłuszcz do około 180 st. C i smażymy pączki przez około trzy minuty z każdej strony.