"To jest coś, co przypomina mi dzieciństwo". Tak Strzelczyk opisuje chałkę babci Marysi. Znamy przepis

Babcine wyroby smakują zawsze tak samo dobrze, niezależnie od upływu lat. Cofnięcie się dzięki nim do lat dzieciństwa przywołuje wspomnienia i beztroskie chwile. Tomasz Strzelczyk postanowił podzielić się taką recepturą - na chałkę prosto od jego babci Marysi. Tego smaku nie da się podrobić.

Babcia Marysia, którą można było zobaczyć na kanale YouTube Tomasza Strzelczyka, podbiła niejednokrotnie serca widzów. Jej przepisy są niezastąpione, a dodatkowo dzięki nim można cofnąć się do młodzieńczych lat, które przypominają o chwilach spędzonych u dziadków.

To jest coś, co przypomina mi dzieciństwo. Jeszcze do tego szklanka, czy garnuszek ciepłego mleka i nie musi nic istnieć innego

- wspominał Strzelczyk.

Przepis na chałkę przedstawiony przez kucharza nie ma sobie równych. Jej smak jest tak pyszny, że można zjeść ją w całości. Jednak w trakcie przygotowania trzeba uzbroić się w cierpliwość. Przysmak wymaga bowiem długiego czasu wyrastania. Niemniej jednak na taki smak warto czekać.

Przepis na chałkę babci Marysi od Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 ml letniej wody,
  • 10 g świeżych drożdży,
  • 40 g masła,
  • 40 g cukru,
  • szczypta soli,
  • jajko do smarowania.
Zobacz wideo Tosty francuskie na słodko

Zobacz też: najgorętsze modowe trendy na Avanti24.pl

Sposób przygotowania:

  1. 200 ml wody wlej do miski i pokrusz do niej świeże drożdże, delikatnie rozmieszaj.
  2. Do mieszanki wsyp 2 łyżki mąki, wymieszaj. Po połączeniu składników wsyp 300 g mąki, którą wcześniej przesiałeś przez sitko.
  3. Całość wyrób za pomocą dłoni do uzyskania jednolitego ciasta. Po wyrobieniu odstaw zaczyn do wyrośnięcia na około 2 godziny. Pamiętaj, aby miseczkę przykryć ściereczką lub folią spożywczą.
  4. Po tym czasie do 50 ml wody wsyp szczyptę soli i 40 g cukru, wymieszaj do rozpuszczenia składników. Następnie mieszankę wlej do zaczynu.
  5. Dokładnie za pomocą dłoni wyrabiaj całość. Po krótkiej chwili dodaj rozpuszczone masło. Mieszaj do momentu, aż wszystko będzie wchłonięte.
  6. Po wyrobieniu wsyp kolejną i ostatnią porcję mąki i ponownie ugniataj przez około 10 minut.
  7. Ciasto uformuj w kulę, pozostaw w misce i ponownie odłóż do wyrośnięcia pod przykryciem. 
  8. Przygotowane ciasto podziel na 4 równe części. Z każdego kawałka uformuj kuleczki, które ponownie przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut.
  9. Po tym czasie każdą kulkę delikatnie rozwałkuj na prostokąt, z którego później uformuj rulon o długości stolnicy.
  10. Następnie 2 rulony ułóż na skos blatu, tworząc literę X. Przeciwne części ciasta zaplataj na zmianę przygotowując warkocz. Czynność powtórz z dwoma innymi kawałkami.
  11. Tak zaplecione ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na 15 minut.
  12. Podrośnięte chałki wysmaruj roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka.
  13. Piecz w rozgrzanym do 175°C piekarniku przez około 30 minut do zarumienienia.
  14. Przestygnięte podawaj z domowymi konfiturami i mlekiem.
 
Więcej o:
Copyright © Agora SA