Czym nadziewać pączki? No cóż, tradycyjnie można by odpowiedzieć, że tylko konfiturą z róży. Jednak nie każdy jest miłośnikiem takiego dodatku. Czym go zastąpić? Oto nasze trzy propozycje.
Świętując tłusty czwartek, trudno wyobrazić sobie rezygnację z choćby jednego przysmaku. Cukiernie już teraz pękają w szwach, a oferta jest bardzo bogata. Jednak jeśli planujemy zrobić domowe pączki, warto wybrać ulubione nadzienie.
Jednym z pomysłów jest przygotowanie kremu na bazie śmietanki i mascarpone. To bardzo prosty przepis na to, by przełamać nieco klasyczne smaki. Wystarczy ubić śmietankę kremówkę z dodatkiem serka i cukru pudru. Następnie za pomocą szprycy cukierniczej nadziewamy pączka i gotowe.
Miłośnicy czekolady mogą przygotować własną wersję. Do gotowego kremu wsypujemy nieco kakao i w ten sposób zyskujemy krem czekoladowy.
Czym nadziewać pączki? Na sklepowych półkach jest wiele rodzajów konfitur. Różnorodność smaków i owoców sprawia, że za jednym razem możemy przygotować pączki z wiśnią, malinami, brzoskwiniami, czy truskawką.
Świetnym rozwiązaniem jest także wykorzystanie borówek. Bez względu na to, czy są mrożone, czy świeże, wystarczy wrzucić je do rondelka, dodać nieco cukru i zagotować. W ten sposób zyskujemy przepyszne nadzienie jagodowe.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli nadal poszukujecie ciekawych smaków i zastanawiacie się czym nadziewać pączki, proponujemy masę kajmakową. Można przyrządzić ją samodzielnie. Jednak, aby skrócić czas przygotowywania deseru na tłusty czwartek, warto kupić gotową wersję.
W sklepie znajdziemy masę krówkową o smaku orzechowym, klasycznym, czy z innymi dodatkami. Ciekawym rozwiązaniem może być także połączenie kajmaku z kremem mascarpone. Smacznego!